Biotekniikka:biopiratismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

biopiratismi

biopiratismi
Definition bioprospektio, jossa teollisuus ottaa käyttöön geenivaroja tunnustamatta niiden alkuperäisten löytäjien tai löytöalueen asukkaiden oikeuksia niihin
Explanation Biopiratismia esiintyy etenkin kehittyvissä maissa, joiden rikas biodiversiteetti tarjoaa paljon mahdollisuuksia uusien kaupallistettavien sovellusten etsimiselle mutta joissa paikallisen hallinnon on vaikea valvoa oikeuksiaan maan omiin luonnonvaroihin. Bioteollisuuden hyödyntämien luonnonvarojen, kuten lääkekasvien, mikrobien tai niistä eristettävien geenien, ja näihin kaikkiin liittyvän tietopääoman omistussuhteiden selvittäminen on hankalaa. Raja bioprospektoinnin ja biopiratismin välillä voi olla vaikeasti määritettävissä. Geenivarojen tai muiden luonnonvarojen kaupallistamisesta on sovittu YK:n Rio de Janeiron biologisen monimuotoisuuden yleissopimuksessa (1992 ja siihen liittyvässä Nagoyan pöytäkirjassa (2010).

Equivalents

biopiracyenglanti
biopiratismruotsi

Sources

Biosanasto2015

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.6.2021: Biotekniikka:biopiratismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biotekniikka:biopiratismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →