Biologia:nukleotidi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

nukleotidi

nukleotidi
Definition nukleosidin fosforihappoesteri; nukleotidit ovat nukleiinihappojen (deoksiribonukleiinihappo, DNA ja ribonukleiinihappo, RNA) rakenneosia, ne kuuluvat myös soluaineenvaihdunnan yhdisteisiin
Explanation


Tässä nukleosidin fosfohappoesterissä on yksi, kaksi tai kolme fosfaattiryhmää; nukleotidit ovat tällöin vastaavasti nukleosidimono-, -di- tai -trifosfaatteja, esim. adenosiinimonofosfaatti (AMP tai dAMP; d = deoksiriboosi) ja syklinen AMP (cAMP), adenosiinidifosfaatti (ADP tai dADP) ja adenosiinitrifosfaatti (ATP tai dATP). Emäsosan perusteella ne ovat joko puriininukleotideja (emäksenä adeniini tai guaniini) tai pyrimidiininukleotideja (emäksenä sytosiini, urasiili tai tymiini).


ATP liittyy esim. keskeisesti solun energiatalouteen. Joillakin nukleotideilla, erityisesti cAMP:lla, on toisiolähetin tehtäviä. Nukleotideja on myös monissa koentsyymeissä, kuten FAD:ssa, NAD:ssa ja NADP:ssa. Nukleotideja pilkkovia entsyymejä nimitetään nukleotidaaseiksi.

Equivalents

nucleotideenglanti

Related Concepts

Sources

BS2001, BS2014

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 25.9.2021: Biologia:nukleotidi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biologia:nukleotidi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →