Avoin tiede:FAIR-periaatteet

    Tieteen termipankista

    FAIR-periaatteet

    FAIR-periaatteet
    Määritelmä löydettävyys, saavutettavuus, yhteentoimivuus ja uudelleenkäytettävyys
    Selite

    FAIR-periaatteet (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) viittaavat tutkimusaineiston laatuun sen jatkokäytön näkökulmasta. Periaatteiden tavoitteena on tehdä tutkimusaineistosta löydettäviä (Findable), saavutettavia (Accessible), yhteentoimivia (Interoperable) ja uudelleenkäytettäviä (Reusable).

    FAIR-periaatteiden mukainen tutkimusaineisto ja sen metatiedot ovat semanttisesti yhteentoimivia, eli niin hyvin jäsenneltyjä, kuvattuja, tunnistein merkittyjä, lisensoituja ja turvallisesti tallennettuja, että ne ovat koneellisesti löydettäviä ja luettavia. Kaikkien FAIR-periaatteiden toteutuminen ei aina ole mahdollista: tähän vaikuttaa esimerkiksi tutkimusaineiston luonne, saatavilla olevat palvelut ja osaaminen. FAIR-periaatteet toteutuvat silloin, kun tutkimusaineistoa hallitaan periaatteella "niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä". Siten ne edistävät tieteen avoimuutta aina – myös silloin, kun tutkimusaineistoa ei voida eettisten tai juridisten syiden vuoksi avata.

    FAIR-periaatteet liittyvät aineistojen tuottamisen koko prosessiin, mukaan lukien tutkimusmenetelmät kuten algoritmit ja ohjelmistot sekä työnkulut.

    Erikieliset vastineet

    FAIR principlesenglanti (English)
    FAIR-principernaruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuus 2021, Tutkimushallinnon sanasto

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Avoin tiede:FAIR-periaatteet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Avoin tiede:FAIR-periaatteet.)