Arkeologia:stratigrafinen yksikkö

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

stratigrafinen yksikkö

stratigrafinen yksikkö
Definition maakerros tai rakenne, joka on muodostunut tietyn toiminnan tai tapahtuman seurauksena
Explanation

Yksikkö on muodostunut ihmisen toiminnan tai toimenpiteen tai luonnollisen tapahtuman (esimerkiksi tulva) seurauksena. Eri tapahtumien seurauksena muodostuneet yksiköt voidaan erottaa toisistaan esimerkiksi maalajin, värin tai koostumuksen perusteella. Toisiaan seuraavien tapahtumien seurauksena muodostuneet, toisiinsa fyysisessä yhteydessä olevat yksiköt muodostavat stratigrafian.

Yksikön muodostava tapahtuma, toiminta tai toimenpide voi olla lyhyt- tai pitkäkestoinen, mutta se on ajallisesti aina rajallinen. Alueellisesti tapahtuma, toiminta tai toimenpide voi olla paikallinen tai laaja-alainen mutta arkeologiassa yksiköitä havaitaan ja tutkitaan yleensä kaivausalueen tai arkeologisen kohteen rajaamalla alueella. Yksiköt voidaan jakaa positiivisiin tai negatiivisiin riippuen siitä onko yksikkö muodostunut lisäämällä tai poistamalla jotakin. Yksikön ja sen sisältämien artefaktien ja ekofaktien katsotaan edustavan ajallisesti tapahtumaa, jonka seurauksena se on muodostunut. Toisiinsa fyysisessä yhteydessä oleville yksiköille voidaan laatia suhteellinen kronologia, jossa ensimmäisenä muodostunut yksikkö on alimmaisena ja viimeisenä muodostunut päällimmäisenä.

Equivalents

stratigraphic unitenglanti
stratigrafisk enhetruotsi

Related Concepts

Sources

HarrisEC1989

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Arkeologia:stratigrafinen yksikkö. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:stratigrafinen yksikkö.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →