Arkeologia:antikvarismi

From Tieteen termipankki

antikvarismi

antikvarismi
Definition arkeologian edeltäjänä pidetty historiantutkimuksen suuntaus, joka keskittyi menneisyyden materiaalisten jäännösten (kuten esineiden, rakenteiden ja tekstien) empiiriseen tutkimukseen
Explanation

Antiikin aikana menneisyyden tutkimus jaoteltiin kahteen alalajiin: historia ja archaiologia/antiquitates. Jälkimmäinen keskittyi menneisyyden elämän yksityiskohtaiseen tarkasteluun, mm. rakennushistorian kautta, kun taas historian ajateltiin olevan kysymysvetoisempaa. Antiikin perinnön pohjalta kehittynyt 1500–1700-lukujen antikvarismi sisälsi esineiden keräilyn lisäksi toisinaan myös varhaista arkeologiaa kaivaustutkimusten muodossa. 1800-luvun kuluessa osittain antikvarismin pohjalta kehittyi tieteellinen arkeologia, kun arkeologia ja historia erkanivat omiksi tieteenaloikseen ja teksteihin perustuva tutkimus tuli historioitsijoiden alueeksi. Antikvarismin kaltaista kiinnostusta menneisyyteen on esiintynyt myös Euroopan ulkopuolisissa kulttuureissa, esimerkiksi Kiinassa.

Nykyään termi yhdistyy vanhojen kirjojen tai esineiden kauppaan ja keräilyyn (antikvariaatti), mutta on monissa kielissä myös hallinnollinen termi, joka liittyy muinaisjäännöksiin tai työskentelyyn niiden parissa, esim. ruotsin antikvarie.

Equivalents

antiquarianismenglanti

Sources

PiggotS1976, SchnappA1996, SchnappA2013, TriggerB2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.2.2023: Arkeologia:antikvarismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:antikvarismi.)