Oikeustiede:Euroopan tilintarkastustuomioistuin

    Tieteen termipankista

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin

    Euroopan tilintarkastustuomioistuin
    Määritelmä unionin toimielin, joka huolehtii unionin ulkoisesta tilintarkastuksesta
    Selite

    Tilintarkastustuomioistuin on muista toimielimistä riippumaton tarkastuselin, jonka keskeisenä tehtävänä on huolehtia itsenäisesti unionin varainkäytön ulkoisesta tarkastuksesta ja avustaa Euroopan parlamenttia ja neuvostoa varainkäytön valvonnassa. Tilintarkastustuomioistuin antaa lausunnon tarkastustoiminnastaan näille toimielimille. Tilintarkastustuomioistuin osallistuu myös unionin taloutta koskevan lainsäädännön valmisteluun ja unionin petostentorjuntaan. Luxemburgissa sijaitseva toimielin tarkastaa unionin kaikkia tuloja ja menoja koskevat tilit ja tositteet, tulojen ja menojen laillisuuden ja asianmukaisuuden sekä sen, että varainhoito on ollut tarkastuksen kohteena olevana varainhoitovuonna moitteetonta. Toimielinten lisäksi tarkastuksia tehdään myös jäsenvaltioissa, koska suurin osa unionin tuloista kannetaan ja menoista käytetään jäsenvaltioissa. Nimestään huolimatta tilintarkastustuomioistuin ei ole tuomioistuin sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä se ei käytä itsenäisesti tuomiovaltaa. Tilintarkastajien on ilmoitettava havaituista väärinkäytöksistä Euroopan petostentorjuntavirastolle (OLAF).

    Tilintarkastustuomioistuin perustettiin vuonna 1975 ja siihen kuuluu kustakin unionin jäsenmaasta yksi jäsen. Neuvosto nimittää Euroopan parlamenttia kuultuaan tilintarkastustuomioistuimen jäsenet kuusivuotiseksi toimikaudeksi.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Elina Paunio

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Joutsamo&al2000, OjanenT2006, JääskinenN2007, Craig&DeBúrca 2015

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:Euroopan tilintarkastustuomioistuin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:Euroopan tilintarkastustuomioistuin.)