Kielitiede:kvanttoripronomini
kvanttoripronomini
kvanttoripronomini |
Määritelmä
pronomini, joka ilmaisee jotakin puheena olevan joukon suuruudesta
Selite
Kvanttoripronomineja nimitettiin vanhoissa kieliopeissa indefiniittipronomineiksi. Ne kvantifioivat eli ilmaisevat määrää. Kvanttoripronomineihin luetaan pronomini joku, jokin, jompikumpi, eräs, muuan, yks(i), kaikki, koko, jokainen, kukin, itse kukin, kumpikin, molemmat, kukaan ~ mikään, kuka ~ mikä tahansa, vaikka kuka ~ mikä, kukakin ~ mi(kä)kin, muutama, jokunen, harva, moni, monta ja usea.
Lisätiedot
Kvanttoripronomini-kannasta on kehitelty myös termit kvanttoriadjektiivi (esim. jonkinlainen) sekä kvanttoriadverbi (esim. kaikkialla). Kattotermiksi on ehdotettu muotoja kvanttori-pro-sanat tai kvanttori-pro-muodot. (Ks. Haspelmath1997: pro-forms, VISK 2008 § 715 ja määritelmät sekä pro-sana)
VISK2008 Kvanttoripronomini on sellainen pronomini, joka kvantifioi eli ilmaisee jotakin puheena olevan joukon suuruudesta. Esim. kaikki lapset ilmaisee koko puheena olevaa lapsien joukkoa, molemmat lapset kumpaakin kahden joukosta ja moni lapsi suurta osaa lapsista. Kvanttoripronomineja ovat indefiniittiset (joku, jokin, jompikumpi), universaaliset (kaikki, jokainen, kukin, kumpikin, molemmat) ja kieltohakuiset pronominit (kukaan, mikään, kumpikaan) sekä samantekevyyttä (kuka tahansa, mikä vain, kumpi hyvänsä) ja suhteellista tai summittaista lukumäärää ilmaisevat pronominit (muutama, harva, jokunen, moni, monta, usea). Osa viimeksi mainituista lukumäärän kvanttoripronomineista on epätyypillisiä pronomineja sikäli, että ne komparoituvat ja saavat adjektiiveille tyypillisiä määritteitä: yhä useammat, aika moni. (» § 740–.)
Lähikäsitteet
- distributiivinen kvanttoripronomini
- indefiniittipronomini (alakäsite)
- universaalinen kvanttoripronomini
Käytetyt lähteet
VISK2008, Haspelmath1997, Tuomikoski1969
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:kvanttoripronomini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kvanttoripronomini.)