Kielitiede:rinnastus

    Tieteen termipankista

    rinnastus | koordinaatio

    rinnastus
    koordinaatio
    Määritelmä samassa syntaktisessa asemassa olevien yksikköjen kytkeminen yhteen
    Selite Konjunktiot ja, tai ja mutta rinnastavat kaksi syntaktisesti samantasoista - toisistaan riippumatonta mutta jotenkin yhteen kuuluvaa - yksikköä seuraavissa tapauksissa: kukko ja kana, juoksin ja hyppelin ja väsynyt mutta onnellinen. Jos rinnastettuja on useampia, konjunktio on niistä viimeisen edellä ja muut rinnastuvat asyndeettisesti (pilkun avulla).
    Lisätiedot
    VISK2008 Rinnastus on suhde, jossa on liitetty toisiinsa vähintään kaksi syntaktisesti samassa tehtävässä olevaa sanaa, sananosaa, lauseketta tai lausetta siten, että kokonaisuudella on rakenteellisesti sama tehtävä kuin rinnastettavilla: Asutko kerros- vai rivitalossa? Paikalla oli vanhoja ja nuoria ihmisiä, Eilen oli sateista, mutta tänään on poutaa. Tavallisesti osien välissä on rinnastuskonjunktio. Kun rinnastettavia on useita, konjunktio on kirjoitetussa tekstissä yleensä kahden viimeisen välissä: opettajat, oppilaat ja vanhemmat. Rinnastettavat ovat toisistaan syntaktisesti riippumattomia siinä mielessä, että niillä on sama rakenteellinen suhde mahdolliseen yhteiseen hallitsevaan elementtiin, esim. Pihalla oli tyttöjä ja poikia. Lauseiden rinnastuksessa syntaktinen riippumattomuus tarkoittaa sitä, ettei kumpikaan lause ole toisen osa eikä sisälly toisessa lauseessa ilmaistun kysymyksen tai kiellon vaikutusalaan. Laajemmassa mielessä rinnastaminen on tekstuaalinen strategia, jolla tekstin osia, lauseita, lausekkeita, sanoja ja sananosia liitetään toisiinsa, kun ilmaistaan, että kytketyillä on jotain yhteistä. (§ 1079–.)

    Erikieliset vastineet

    bringibaSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
    coordinationenglanti (English)
    koordinationruotsi (svenska)
    samordningruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Kielitiede:rinnastus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:rinnastus.)