Valtio-oppi:tilivelvollisuus

    Tieteen termipankista

    tilivelvollisuus

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    tilivelvollisuus
    Määritelmä edustuksellisessa demokratiassa päätöksentekijöiden velvollisuus perustella päätöksiään ja vastata toiminnastaan kansalaisille ja muille edustamilleen tahoille
    Selite

    Tilivelvollisuus kuuluu keskeisesti edustukselliseen demokratiaan ja sen toimivuuteen. Sen tarkoituksena on varmistaa, että päättäjät ja julkiset viranomaiset toimivat vastuullisesti, ja päätösten tulisi heijastaa kansalaisten tahtoa. Tilivelvollisuus toimii yleisen mielipiteen ja kollektiivisen päätöksenteon välisenä yhteytenä. Vaalien kautta kansalaiset voivat arvioida päätöksentekijöiden suoriutumista palkitsemalla tai rankaisemalla heitä seuraavissa vaaleissa. Tilivelvollisuutta voidaan siis pitää edustuksellisen demokratian mekanismina, jossa kansalaiset voivat erottaa vastuulliset päättäjät vastuuttomista ja käyttää sopivia sanktioita, kuten päättää toimikauden jatkumisesta tai päättymisestä.

    Demokratian näkökulmasta tilivelvollisuus on sen institutionaalinen vaatimus. Päätöksenteon julkisuus ja kansalaisten oikeus saada tietoa ovat tilivelvollisuuden keskeisiä edellytyksiä. Eduskunnan tiedonsaantioikeus on olennainen osa tätä järjestelmää, sillä se varmistaa, että kansanedustajilla on riittävät tiedot hallituksen toiminnasta arvioidakseen sen politiikkaa ja päätöksiä. Tilivelvollisuuteen kuuluu vahvasti päätöksenteon perusteleminen julkisesti, esimerkiksi parlamentissa. Hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta säilyttääkseen legitimiteettinsä. Perusteleminen vahvistaa päätöksenteon läpinäkyvyyttä, sekä lisää kansalaisten mahdollisuutta ymmärtää ja arvioida poliittisten valintojen taustoja ja motiiveja. Tilivelvollisuuden kautta syntyvä yhteys kansalaisten ja päättäjien välillä on merkittävä edustuksellisen demokratian toiminnan kannalta, sillä kansalaiset eivät voi suoraan osallistua päätöksentekoon, vaan tarvitsevat mekanismeja valvomaan edustajiensa toimintaa.

    Tilivelvollisuus voidaan jaotella lisäksi kahteen ryhmään sen ilmenemisen perusteella: formaalisena ja poliittisena tilivelvollisuutena. Formaali tilivelvollisuus tarkoittaa julkisten viranomaisten toiminnan arviointia muodollisten vastuiden ja sääntöjen puitteissa. Poliittisella tilivelvollisuudella viitataan päätöksentekijöiden velvollisuuteen vastata toimistaan ja päätöksistään eri poliittisille sidosryhmille kuten äänestäjille, puolueille tai muille poliittisille toimijoille. Päätöksentekijöiden tulee kyetä oikeuttamaan toimintansa sekä saamaan toiminnalle poliittinen hyväksyntä tai tuki edustamiensa tahojen keskuudessa, joiden etuja päättäjät edustavat.
    Lisätiedot Kirjoittaja: Venla Männikkö

    Erikieliset vastineet

    accountabilityenglanti (English)(käännösvastine suomenkieliseen termiin nähden laajempi)
    ansvarighetruotsi (svenska)(käännösvastine suomenkieliseen termiin nähden laajempi)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Setälä&Schiller2009, Philp2009, Manin.et.all1999

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Valtio-oppi:tilivelvollisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Valtio-oppi:tilivelvollisuus.)