Ravitsemustiede:tiamiini

    Tieteen termipankista

    tiamiini

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    tiamiini
    Määritelmä B1-vitamiini
    Selite Tiamiinia on runsaasti täysjyväviljassa, palkokasveissa, maitovalmisteissa, kalassa ja lihassa ja erityisen runsaasti sianlihassa.  Se on vesiliukoinen vitamiini, joka tuhoutuu herkästi ruoanvalmistuksessa, ennen kaikkea pitkäaikaisessa kuumennuksessa ja lämpösäilytyksessä.  Elimistössä tiamiinia tarvitaan energia-aineenvaihdunnan säätelyyn.  Tiamiinin puutossairaudet ovat kehitysmaissa esiintyvä beriberi ja alkoholistien Wernicke-Korsakovin oireyhtymä.

    Erikieliset vastineet

    thiaminenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:tiamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:tiamiini.)