Ravitsemustiede:ravintokuitu
ravintokuitu
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
ravintokuitu |
Määritelmä
hiilihydraatti, joka ei pilkkoudu eikä imeydy ihmisen ruoansulatuskanavassa
Selite
Ravintokuitua on lisäksi hiilihydraatteihin kuulumaton ligniini. Ravintokuitua on vain kasviksissa, ja sitä on niiden soluseinämissä, kuorikerroksissa ja tukirakenteissa. Imeytymättömiä polysakkarideja ovat selluloosa, hemiselluloosa, kasvikumit, pektiini, inuliini ja resistentti tärkkelys. Lisäksi imeytymättömiä ovat jotkin oligosakkaridit, kuten frukto-oligosakkaridit ja galakto-oligosakkaridit. Ravintokuitu on geeliytyvää eli liukoista tai geeliytymätöntä eli liukenematonta kuitua. Geeliytyvää kuitua ovat pääosin hemiselluloosa, kuten betaglukaani, sekä inuliini, kasvikumit ja pektiini. Niitä on marjoissa, hedelmissä, palkokasveissa, kaurassa, ohrassa ja rukiissa. Geeliytymätöntä kuitua ovat ligniini ja selluloosa. Niitä on erityisesti täysjyväviljassa. Ravintokuitua, kuten oligosakkarideja ja kasvikumeja, käytetään elintarvikkeissa myös valmistus- ja lisäaineena. Elimistössä geeliytyvä kuitu hidastaa glukoosin imeytymistä verenkiertoon ja tasaa veren sokeripitoisuutta. Se edistää kolesterolin ja sappihappojen poistumista ulosteiden mukana, mikä vaikuttaa edullisesti veren kolesterolipitoisuuteen. Geeliytymätön kuitu lisää suolen sisältöä ja edistää suolen toimintaa. Paksusuolen pieneliöt voivat käyttää ravintokuitua hyväkseen, joten sillä on merkitystä prebioottina.
Erikieliset vastineet
fiber | englanti (English) | |
fibre | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Ravitsemustiede:ravintokuitu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:ravintokuitu.)