Ravitsemustiede:omega-3-rasvahappo

    Tieteen termipankista

    omega-3-rasvahappo

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    omega-3-rasvahappo
    Määritelmä monityydyttymätön rasvahappo
    Selite Merkintä omega-3 tarkoittaa, että rasvahapon ensimmäinen kaksoissidos on hiiliketjun 3. ja 4. hiilen välissä. Omega-3-rasvahappoja ovat mm. alfalinoleenihappo (ALA), jota on runsaasti rypsi-, saksanpähkinä- ja soijaöljyssä sekä eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA), joita on runsaasti kalarasvoissa. Runsas EPA:n ja DHA:n saanti alentaa verenpainetta ja seerumin triglyseridipitoisuutta sekä vähentää veren hyytymistaipumusta. Runsaan kalan tai kalaöljyjen käytön on todettu vähentävän sydämen rytmihäiriöitä ja siitä seuraavia äkkikuolemia. Kun kaksoissidoksista ensimmäinen on kolmannen ja neljännen hiiliatomin välissä, se on omega-3 eli n-3-rasvahappo.

    Erikieliset vastineet

    omega-3-fatty acidenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:omega-3-rasvahappo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:omega-3-rasvahappo.)