Ravitsemustiede:k-vitamiini
K-vitamiini
| K-vitamiini |
K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka ravinnossa luontaisesti esiintyviä muotoja ovat on fyllokinonit (K1-vitamiini) ja menakinonit (K2-vitamiini). K-vitamiinin synteettinen muoto on menadioni (K3-vitamiini). K-vitamiini tehtävänä on toimia gammakarboksilaasientsyymin kofaktorina. Kyseinen entsyymi osallistuu K-vitamiinista riippuvaisten proteiinien muokkaukseen. K-vitamiinista riippuvaisia proteiineja ovat useat veren hyytymisjärjestelmän proteiinit sekä mm. eräät luun aineenvaihduntaan liittyvät proteiinit. K-vitamiinin puute on aikuisilla erittäin harvinainen. Vastasyntyneille annetaan K-vitamiinia pistoksena.
K-vitamiin lähteitä ravinnossa ovat vihreät lehtikasvikset, jotkin kasviöljyt, monet eläinkunnan tuotteet sekä jotkin fermentoidut elintarvikkeet. Suolistomikrobit valmistavat K-vitamiinia, mutta siitä imeytyy vain osa.Erikieliset vastineet
| vitamin K | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2025: Ravitsemustiede:k-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:k-vitamiini.)