Ravitsemustiede:folaatti
folaatti
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
folaatti |
Määritelmä
yhteisnimi B-ryhmän vitamiineille, joilla on foolihapon aktiivisuus elimistössä
Selite
Folaattia on runsaimmin maksassa, täysjyväviljassa, vihreissä kasviksissa ja palkoviljassa. Merkittäviä määriä sitä on myös maitovalmisteissa, hedelmissä ja marjoissa. Folaatti tuhoutuu herkästi ruoanvalmistuksessa hapen ja kuumennuksen vaikutuksesta. Elimistössä folaattia tarvitaan solujen jakautumiseen ja mm. punasolujen muodostukseen sekä hermoston toimintaan ja kehittymiseen. Se osallistuu aminohappoaineenvaihduntaan, kun homokysteiinista muodostuu metioniinia. Jos tuoreiden kasvisten, hedelmien ja täysjyvätuotteiden käyttö on vähäistä, suositellaan raskautta suunnitteleville ja raskaana oleville foolihappovalmisteiden käyttöä sikiön normaalin kehityksen turvaamiseksi. Folaatin pitkäaikainen puutos aiheuttaa megaloblastisen anemian, jossa punasolujen koko on suurentunut.
Erikieliset vastineet
folate | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.12.2024: Ravitsemustiede:folaatti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:folaatti.)