Ravitsemustiede:e-vitamiini
E-vitamiini
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
E-vitamiini |
Määritelmä
yhteisnimi yhdisteille, joilla on elimistössä alfatokoferolin aktiivisuus
Selite
Niitä ovat muut tokoferolit sekä tokotrienolit. Elintarvikkeiden E-vitamiinipitoisuus ilmoitetaan alfatokoferoliekvivalentteina (αTE, mg), jossa on otettu huomioon eri yhdisteiden erilainen alfatokoferoliaktiivisuus. Runsaasti E-vitamiinia on kasviöljyissä ja niitä sisältävissä rasvavalmisteissa, vehnänalkioissa, täysjyväviljassa, pähkinöissä ja manteleissa. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, ja se tuhoutuu herkästi hapen ja ultraviolettivalon vaikutuksesta. Kasviöljyjen valmistusprosessissa E-vitamiini säilyy hyvin. Kasviperäistä tokoferoliuutteen (E 306) sekä synteettisesti valmistettujen E-vitamiinin eri muotojen (E 307-E 309) käyttö antioksidanttina on sallittu kaikissa rasvaa sisältävissä elintarvikkeissa, joissa saa käyttää lisäaineita. Elimistössä E-vitamiini on antioksidantti, ja se ehkäisee mm. solukalvojen monityydyttymättömiä rasvahappoja hapettumiselta. E-vitamiinin puute on erittäin harvinainen.
Erikieliset vastineet
vitamin E | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:e-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:e-vitamiini.)