Siirry sisältöön

Ravitsemustiede:e-vitamiini

Tieteen termipankista

alfatokoferoli | E-vitamiini

alfatokoferoli
E-vitamiini
Määritelmä yhteisnimi rasvaliukoisille yhdisteille, joilla on elimistössä alfatokoferolin aktiivisuus
Selite

E-vitamiiniryhmään luetaan tokoferolit ja tokotrienolit, mutta ainoastaan altatokoferolin katsotaan olevan ihmiselle välttämätön ravintoaine.  Elintarvikkeiden E-vitamiinipitoisuus ilmoitetaan alfatokoferolin pitoisuutena tai alfatokoferoliekvivalentteina (αTE, mg), jossa on otettu huomioon eri yhdisteiden erilainen alfatokoferoliaktiivisuus.

Elimistössä alfatokoferoli on rasvaliukoinen antioksidantti, joka suojaa solukalvojen ja lipoproteiinihiukkasten lipidejä hapettumiselta. Se ilmeisesti osallistuu myös solujen toimintojen säätelyyn. E-vitamiinin ravitsemuksellinen puutos on erittäin harvinainen.

Runsaasti E-vitamiinia on kasviöljyissä ja niitä sisältävissä rasvavalmisteissa, vehnänalkioissa, täysjyväviljassa, pähkinöissä ja manteleissa. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, ja se tuhoutuu herkästi hapen ja ultraviolettivalon vaikutuksesta. Kasviöljyjen valmistusprosessissa E-vitamiini säilyy hyvin.  Kasviperäisen tokoferoliuutteen (E 306) sekä synteettisesti valmistettujen E-vitamiinin eri muotojen (E 307-E 309) käyttö antioksidanttina on sallittu kaikissa rasvaa sisältävissä elintarvikkeissa, joissa saa käyttää lisäaineita.  

Erikieliset vastineet

vitamin Eenglanti (English)

Käytetyt lähteet

Ravitsemustiede2021, ruokavirasto

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2025: Ravitsemustiede:e-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:e-vitamiini.)