Ravitsemustiede:energiaton makeutusaine
energiaton makeutusaine
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
energiaton makeutusaine |
Määritelmä
synteettisesti valmistettu makeutusaine, jolla ei ole vastinetta luonnossa
Selite
Niistä käytetään myös nimeä intensiivimakeuttaja. Suomessa hyväksyttyjä energiattomia makeutusaineita ovat asesulfaami K (E 950), aspartaami (E 951), syklamaatti (E 952), sakariini (E 954), sukraloosi (E 955), taumatiini (E 957), neohesperidiini DC (E 959) ja asesulfaamiaspartaamisuola (E 962). Energiattomien makeutusaineiden makeus voi olla monikymmen- tai tuhatkertainen sakkaroosiin verrattuna. Niiden makeus poikkeaa kuitenkin jonkin verran sokerin mausta eikä niillä ole muita sokerin ominaisuuksia. Parhaiten ne sopivat juomien ja kylmien jälkiruokien makeuttamiseen. Energiattomia makeutusaineita käytetään mm. jälkiruoissa, juomissa ja makeisissa. Jotkin niistä, kuten aspartaami ja asesulfaami K korostavat toistensa makeutta. Tästä syystä esimerkiksi virvoitusjuomiin lisätään kahta erilaista makeutusainetta. Energiattomia makeutusaineita on myös makeutusainevalmisteina. Niiden käytössä on otettava huomioon hyväksyttävä päivittäinen saanti (ADI-arvo).
Erikieliset vastineet
non-nutritive sweetener | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:energiaton makeutusaine. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:energiaton makeutusaine.)