Ravitsemustiede:c-vitamiini

    Tieteen termipankista

    C-vitamiini

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    C-vitamiini
    Määritelmä yhteisnimi askorbiinihapolle ja dehydroaskorbiinihapolle
    Selite C-vitamiinia on tuoreissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa, mutta sitä ei ole viljavalmisteissa. Eläinkunnan tuotteissa sitä on käytännön kannalta merkityksettömiä määriä maidossa ja maksassa. C-vitamiini on vesiliukoinen, ja ruoanvalmistuksessa se tuhoutuu herkästi. Erityisesti happi, pitkäaikainen kuumennus ja valo vähentävät ruoan C-vitamiinipitoisuutta. C-vitamiinia (E 300) ja sen johdannaisia (E 301-E 304) käytetään elintarvikkeissa antioksidanttina. Elimistössä C-vitamiinia tarvitaan sidekudoksen ja useiden hormonien muodostumiseen. Sillä on elimistössä antioksidanttivaikutusta. Happamana yhdisteenä se edistää ei-hemiraudan imeytymistä. C-vitamiinin niukka saanti on mahdollista, jos ruokavalio sisältää vähän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Sen kliininen puutossairaus, keripukki, kehittyy vain lähes täydellisessä, pitkään jatkuneessa C-vitamiinin puutoksessa.

    Erikieliset vastineet

    vitamin Cenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:c-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:c-vitamiini.)