Ravitsemustiede:betakaroteeni

    Tieteen termipankista

    betakaroteeni

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    betakaroteeni
    Määritelmä karotenoideihin kuuluva kasvien keltainen, oranssi ja punainen väriaine, joka vihreissä kasviksissa peittyy lehtivihreän alle
    Selite Se on rasvaliukoinen aine, ja herkästi hapettuvana se on luontainen antioksidantti. Runsaimmin betakaroteenia on porkkanassa.  Elintarvikevärinä betakaroteenin (E 160a) käyttö on sallittu monissa valmisteissa, kuten juomissa, makeisissa, margariineissa ja konditoriavalmisteissa. Sitä uutetaan kasviksista ja valmistetaan synteettisesti.  Elimistössä osa betakaroteenista imeytyy ja muuttuu A-vitamiiniksi. Runsas pitkäaikainen saanti ei aiheuta A-vitamiinin liikasaannin kaltaisia haittavaikutuksia, mutta saattaa aiheuttaa ihon kellertymistä. Väri häviää, kun saanti vähenee.

    Erikieliset vastineet

    beta-caroteneenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:betakaroteeni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:betakaroteeni.)