Ravitsemustiede:betakaroteeni
betakaroteeni
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
betakaroteeni |
Määritelmä
karotenoideihin kuuluva kasvien keltainen, oranssi ja punainen väriaine, joka vihreissä kasviksissa peittyy lehtivihreän alle
Selite
Se on rasvaliukoinen aine, ja herkästi hapettuvana se on luontainen antioksidantti. Runsaimmin betakaroteenia on porkkanassa. Elintarvikevärinä betakaroteenin (E 160a) käyttö on sallittu monissa valmisteissa, kuten juomissa, makeisissa, margariineissa ja konditoriavalmisteissa. Sitä uutetaan kasviksista ja valmistetaan synteettisesti. Elimistössä osa betakaroteenista imeytyy ja muuttuu A-vitamiiniksi. Runsas pitkäaikainen saanti ei aiheuta A-vitamiinin liikasaannin kaltaisia haittavaikutuksia, mutta saattaa aiheuttaa ihon kellertymistä. Väri häviää, kun saanti vähenee.
Erikieliset vastineet
beta-carotene | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:betakaroteeni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:betakaroteeni.)