Ravitsemustiede:b12-vitamiini
B12-vitamiini
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
B12-vitamiini |
Määritelmä
yhteisnimi kobolttia sisältäville yhdisteille, joilla on elimistössä syanokobalamiinin aktiivisuus
Selite
Niitä ovat mm. metyylikobalamiini ja adenosyylikobalamiini. B12-vitamiinia on yksinomaan eläinkunnan tuotteissa, kuten lihassa, kalassa, sisäelimissä ja maitovalmisteissa. Erityisen paljon sitä on maksassa. Kasvikunnan tuotteet eivät sisällä B12-vitamiinia. B12-vitamiini on vesiliukoinen. Se on muuten kestävä ruoanvalmistuksessa, mutta valo tuhoaa sitä. Elimistössä B12-vitamiinia tarvitaan mm. punasolujen muodostukseen. Se tarvitsee imeytyäkseen mahalaukusta erittyvän nk. sisäisen tekijän. Muista vesiliukoisista vitamiineista poiketen B12-vitamiini varastoituu hyvin elimistöön. B12-vitamiinin puutos aiheuttaa pernisioosianemian.
Erikieliset vastineet
vitamin B12 | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:b12-vitamiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:b12-vitamiini.)