Ravitsemustiede:antioksidantti
antioksidantti
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
antioksidantti |
Määritelmä
yhdiste, joka ehkäisee muiden aineiden hapettumista sitomalla hapen itseensä
Selite
Antioksidantteja muodostuu ihmisen elimistössä, ja niitä on luonnostaan tai lisättynä ravinnossa. Luontaisia antioksidantteja ovat E-vitamiini, betakaroteeni ja eräät muut karotenoidit, C-vitamiini, seleeni ja flavonoidit. Niitä on yleensä runsaasti elintarvikkeissa, joissa on paljon hapettuvia ainesosia, kuten tyydyttymättömiä rasvahappoja. Elintarvikkeissa käytetään lisäaineina antioksidantteja (E 300-E 385) parantamaan säilyvyyttä. Osa lisäaineena käytetyistä hapettumisenestoaineista on luonnon antioksidantteja, kuten C-vitamiini, ja osa on synteettisiä. Myös joillakin säilöntäaineilla, kuten sulfiiteilla, on hapettumisenestovaikutusta. Antioksidantit suojaavat esimerkiksi rasvoja pilaantumiselta ja ehkäisevät kasvisten tummumista hapen vaikutuksesta. Ne ehkäisevät myös helposti hapettuvien vitamiinien, kuten A- ja E-vitamiinien hajoamista elintarvikkeissa. Jotkin yhdisteet, kuten butyylihydroksianisoli (BHA, E 320) ja butyylihydroksitolueeni (BHT, E 321) voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita. Ruokavalion, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, katsotaan olevan edullinen mm. sydän- ja verisuonitautien ja joidenkin syöpien ehkäisyssä. Antioksidantteja sisältävien ravintolisien tai luontaistuotteiden käytöllä ei kuitenkaan saavuteta erityistä suojavaikutusta.
Lisätiedot
kreik. anti =vasta-, lat. oxydare=hapettaa
Erikieliset vastineet
antioxidant | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:antioksidantti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:antioksidantti.)