Ravitsemustiede:antioksidantti

    Tieteen termipankista

    antioksidantti

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    antioksidantti
    Määritelmä yhdiste, joka ehkäisee muiden aineiden hapettumista sitomalla hapen itseensä
    Selite Antioksidantteja muodostuu ihmisen elimistössä, ja niitä on luonnostaan tai lisättynä ravinnossa.  Luontaisia antioksidantteja ovat E-vitamiini, betakaroteeni ja eräät muut karotenoidit, C-vitamiini, seleeni ja flavonoidit. Niitä on yleensä runsaasti elintarvikkeissa, joissa on paljon hapettuvia ainesosia, kuten tyydyttymättömiä rasvahappoja.  Elintarvikkeissa käytetään lisäaineina antioksidantteja (E 300-E 385) parantamaan säilyvyyttä. Osa lisäaineena käytetyistä hapettumisenestoaineista on luonnon antioksidantteja, kuten C-vitamiini, ja osa on synteettisiä. Myös joillakin säilöntäaineilla, kuten sulfiiteilla, on hapettumisenestovaikutusta.  Antioksidantit suojaavat esimerkiksi rasvoja pilaantumiselta ja ehkäisevät kasvisten tummumista hapen vaikutuksesta. Ne ehkäisevät myös helposti hapettuvien vitamiinien, kuten A- ja E-vitamiinien hajoamista elintarvikkeissa. Jotkin yhdisteet, kuten butyylihydroksianisoli (BHA, E 320) ja butyylihydroksitolueeni (BHT, E 321) voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita. Ruokavalion, joka sisältää runsaasti antioksidantteja, katsotaan olevan edullinen mm. sydän- ja verisuonitautien ja joidenkin syöpien ehkäisyssä. Antioksidantteja sisältävien ravintolisien tai luontaistuotteiden käytöllä ei kuitenkaan saavuteta erityistä suojavaikutusta.
    Lisätiedot kreik. anti =vasta-, lat. oxydare=hapettaa

    Erikieliset vastineet

    antioxidantenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Parkkinen&Rautavirta2006

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Ravitsemustiede:antioksidantti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:antioksidantti.)