Ravitsemustiede:glykogeeni
glykogeeni
glykogeeni | |||
eläintärkkelys |
Määritelmä
glukoosista koostunut polysakkaridi, jota on ihmisen ja eläinten maksassa ja lihaksissa
Selite
Maksan ja lihasten glykogeeni on elimistön hiilihydraattivarasto, joka pilkkoutuu glukoosiksi. Riittävät lihasten glykogeenivarastot ovat eduksi pitkäkestoisissa urheilusuorituksissa.
Glykogeenin energiasisältö on 17 kJ (4 kcal) /g.Lisätiedot
Vastateurastetussa lihassa ja vastapyydystetyssä kalassa glykogeenia on pieniä määriä. Teurastuksen jälkeen se muuttuu maitohapoksi, eikä ruoanvalmistukseen käytettävässä lihassa ja kalassa ole glykogeenia. Äyriäisten makeahko maku johtuu niiden sisältämästä pienestä glykogeenimäärästä.
Erikieliset vastineet
glycogen | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Ravitsemustiede:glykogeeni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:glykogeeni.)