Taidehistoria:polaroid-valokuva

    Tieteen termipankista

    Polaroid-valokuva

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    Polaroid-valokuva
    Määritelmä analoginen pikakuvausmenetelmä, jossa valotettu kuva kehittyy ja valmistuu ilman pimiötyöskentelyä
    Selite

    Polaroid-valokuva mielletään synonyymiksi Polaroid Corporation -yhtiön lanseeraamalle analogiselle pikakuvausmenetelmälle, vaikka myös muut valokuva-alan yritykset ovat valmistaneet pikakuvaukseen tarkoitettuja materiaaleja. Näin ollen pikakuvista ja -filmeistä käytetään usein yleisnimitystä ”polaroid” valmistajasta riippumatta. Polaroid-valokuvia on markkinoitu lukuisissa eri teknisissä formaateissa. Tunnetuimmat kuva- ja filmityypit ovat ns. integraalifilmi ja peel-apart-filmi. Polaroid-valokuvien ottaminen vaatii käyttötarkoitukseen soveltuvan kameran tai filmiperän.

    Alun perin Polaroid-valokuva on Edwin H. Landin keksintö ja patentti. Polaroid-valokuvan ominaisuuksia on hyödynnetty erilaisiin tarpeisiin aina matkamuistoista tekniseen raportointiin asti. Polaroid koki kukoistuksensa kuluttajamarkkinoilla 1960–1980-luvulla ja samaan aikaan useat nykytaiteilijat, kuten Andy Warhol ja David Hockney käyttivät Polaroid-valokuvia taiteessaan.

    Polaroid Corporation ajautui konkurssiin vuonna 2001 ja heti uudelleen 2008. Polaroid-yhtiön konkurssin jälkeen Impossible Project -niminen yritys on jatkanut pikakuvien valmistamista ja nykyään yrityksen valmistamia pikakuvia markkinoidaan Polaroid-tuotemerkin alla. Myös maailmanlaajuisesti tunnettu Fujifilm valmistaa edelleen pikakuvausmateriaaleja.

    Erikieliset vastineet

    Polaroidenglanti (English)
    Polaroidruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Bonanos2012, Eriksson&Lukkarinen2021

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Taidehistoria:polaroid-valokuva. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:polaroid-valokuva.)