Historia:maolaisuus

    Tieteen termipankista

    maolaisuus

    maolaisuus
    Määritelmä Kiinan kansantasavallan perustajan ja johtajan Mao Zedongin (1893–1976) mukaan nimensä saanut kommunismin suuntaus
    Selite

    Maolaisuudella tarkoitetaan kiinalaisen kommunismin perustajan ja Kiinan kansantasavallan ensimmäisen johtajan, puhemies Mao Zedongin (1893–1976) mukaan nimensä saanutta, Maon ajatteluun perustuvaa kommunismin suuntausta.

    Maolaisuus eroaa eurooppalaisesta marxilaisuudesta ja marxismi-leninismistä muun muassa agraarisosialismin painottamisella pelkästään urbaanin proletariaatin luoman sosialismin sijasta. Karl Marxin teksteihin sisältyvän historiallisen vaiheteorian mukaan alkukommunismia seuraa feodalismi, jota seuraa kapitalismi, joka puolestaan perustuu kapitalistien harjoittamalle proletariaatin sorrolle, joka johtaa luokkataisteluun ja sosialistiseen vallankumoukseen. Maon ajattelun mukaan historian kapitalistinen ja samalla kaupungistunut vaihe ei ole välttämätön luokkataistelun ja proletariaatin synnylle, vaan sosialismiin olisi mahdollista siirtyä myös agraariyhteiskunnassa.

    Toinen tunnettu maolaisen ajattelun erityispiirre on kulttuurivallankumouksen korostaminen. Maon mukaan sosialistinen vallankumous ei suinkaan poistanut yhteiskunnasta luokkaeroja, vaan porvarillisen yhteiskunnan luokkahierarkiat selviytyivät ja saattoivat jopa vahvistua uutta yhteiskuntajärjestelmää rakennettaessa, ellei niiden kumoamiseen ja kokonaan uudenlaisen, ei-hierarkkisen johtamisjärjestelmän rakentamiseen kiinnitetty huomiota.

    Maolaisuuden keskeisiin periaatteisiin kuuluu niin kutsuttu kansan sota eli sen korostaminen, ettei puolueen aseellinen siipi saanut olla menestyksekkäässä vallankumouksessa kansanjoukoista erillinen, vaan kansan tarpeet ja vaatimukset tuli huomioida. Lisäksi maolaisuus korostaa ns. uuden demokratian teoriaa eli sitä, että maalaisyhteiskunnan oloissa eläneelle maapallon väestön valtaosalle tie sosialismiin oli mahdollinen ainoastaan kommunistien johtaman kansallisen, anti-imperialistisen, demokraattisen ja anti-feodaalisen vallankumouksen kautta. Yhteiskunnan tärkeimpänä ominaisuutena Mao piti ristiriitoja, joista tärkeimpiä olivat kansanjoukkojen sisäiset jakolinjat sekä työtätekevän kansan ja sen vihollisten välinen ristiriita.

    Merkille pantava on myös kylmän sodan aikainen maolainen kolmen maailman teoria, jossa ensimmäisen maailman muodostivat aggressiivisen imperialistiset supervallat Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, toisen maailman muut näiden kahden vaikutuspiirissä olleet imperialistiset valtiot ja kolmannen maailman puolestaan kaikki muut eli ei-imperialistiset valtiot. Ensimmäinen ja toinen maailma riistivät kolmatta maailmaa ja pitivät oman työväestönsä tottelevaisena kolmannesta maailmasta riistämällään omaisuudella, minkä takia vallankumous alkoi todennäköisimmin juuri kolmannesta maailmasta, jonka työväestöllä ei ollut mitään menetettävää.

    Erikieliset vastineet

    Maoismenglanti (English)
    maoismruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Historia:maolaisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:maolaisuus.)