Uskontotiede:uskontososiologia

    Tieteen termipankista

    uskontososiologia

    uskontososiologia
    Määritelmä uskonnon tutkimus sosiologisesta, yhteiskuntatieteellisestä näkökulmasta.
    Selite Uskontososiologiassa tutkitaan uskonnon ja yhteiskunnan keskinäissuhteita. Se tarkoittaa yleensä modernisoituneen yhteiskunnan vaikutusta uskontoon, mutta myös uskonnon vaikutusta yhteiskuntaan. Uskontososiologia alkoi eriytyä yleisestä yhteiskuntateoreettisesta tutkimuksesta toisen maailmansodan jälkeen. Sitä ennen uskonto oli keskeinen yhteiskuntateorian osa, esimerkiksi Durkheimilla, Marxilla, Simmelillä ja Weberillä. Yksi tärkeimmistä uskontososiologian kysymyksistä koskee uskonnon yhteiskunnallista merkitystä. Sen heikentymistä selittäviä teorioita kutsutaan maallistumisteorioiksi. Uskontososiologiassa tarkastellaan myös uskonnollisia organisaatioita sekä yksilön asemaa niissä. Tästä esimerkkeinä ovat yhteisötypologiat ja uusien uskonnollisten liikkeiden tutkimus. Uskontososiologia hyödyntää niin laadullisia kuin määrällisiä menetelmiä.
    Lisätiedot

    Kirjoittaja: Teemu Taira


    Kirjallisuutta:

    Allardt, Erik 1986. Uskontososiologia. Teoksessa Juha Pentikäinen (toim.), Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta. Helsinki: Gaudeamus, 32–45.

    Ketola, Kimmo, Martikainen, Tuomas & Taira, Teemu (toim.) 2018. Uskontososiologia. Turku: Eetos.


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Uskontotiede:uskontososiologia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:uskontososiologia.)