Oikeustiede:Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos perustettiin vuonna 1974 kriminologisen tutkimuslaitoksen seuraajaksi, joka oli toiminut vuosina 1963 - 1973. Uuden laitoksen perustamista perusteltiin hallituksen esityksessä sillä, että "lainvalmistelu ja lainsäädäntötyö – kuten muukin yhteiskunnallinen suunnittelu – tarvitsee tuekseen tutkimustietoa vallitsevasta yhteiskunnallisesta tilanteesta ja yhteiskunnassa vaikuttavista mekanismeista".
Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tehtävänä oli harjoittaa riippumatonta oikeuspoliittista tutkimusta ottaen huomioon oikeusministeriön ja yhteiskunnan tietotarpeet. Laitoksella oli kaksi tutkimusyksikköä: kriminologinen tutkimusyksikkö ja yleinen tutkimusyksikkö. Laitoksessa tehtiin pääasiassa empiirisesti painottunutta kriminologista ja oikeuspoliittista tutkimusta. Keskeisiä tutkimusteemoja olivat muun muassa rikollisuus, rikollisuuden kontrolli, tuomioistuinten toiminta, kansalaisten oikeusongelmat ja lakien vaikutukset.
Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos oli 2010-luvun alussa valtion pienin sektoritutkimuslaitos. Sen vuosibudjetti oli noin 1,5 miljoonaa euroa ja laitoksella työskentelee noin 20 henkeä. Laitoksen tutkijat julkaisivat noin 20 tutkimusraporttia ja kaikkiaan noin sata kirjoitusta vuodessa. Laitos siirrettiin vuoden 2015 alusta Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan yhteyteen osana valtion sektoritutkimusuudistusta.