Historia:ministerivaltiosihteeri

    Tieteen termipankista

    ministerivaltiosihteeri

    ministerivaltiosihteeri
    Määritelmä virkamies, joka oli Suomen suuriruhtinaskunnan korkein edustaja Pietarissa autonomian ajalla ja esitteli Venäjän keisarille Suomea koskevat asiat
    Selite Suomen tultua liitetyksi Haminan rauhassa 1809 Venäjään Suomen asioiden keisarille esittelijäksi Venäjän pääkaupungissa Pietarissa tuli vuonna 1811 Mihail Speranskin uudistettua hallintoa erityinen Suomen asiain valtiosihteeri, jonka tuli lain mukaan olla Suomen kansalainen. Vuonna 1834 Robert Henrik Rehbinderin hoitaessa virkaa sen nimike korotettiin ministerivaltiosihteeriksi. Ministerivaltiosihteerit käyttivät merkittävää valtaa autonomisen Suomen asioihin toimiessaan eräänlaisena linkkinä Suomen hallintokoneiston ja Venäjän keisarin välillä, ja suuren osan autonomian aikaa ministerivaltiosihteerin tukena ja asioita valmistelevana elimenä toimi erityinen Suomen asiain komitea. Autonomian ajan loppua kohden, yleisvaltakunnallisten hallinnon yhtenäistämispyrkimysten johtaessa myös Suomen erityisaseman kaventumiseen ja maan venäläistämispyrkimyksiin ensimmäisen ja toisen sortokauden aikana, ministerivaltiosihteereinä toimi suomalaisten sijasta myös venäläisiä, ja virkaan tuolloin nimitettyjä suomalaisiakin voidaan pitää hyvin venäläismielisinä. Ministerivaltiosihteerin virka ja virasto menettivät merkityksensä Suomen itsenäistyttyä, mutta ne lakkautettiin Venäjällä vasta kesällä 1918.

    Erikieliset vastineet

    ministerstatssekreterareruotsi (svenska)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Historia:ministerivaltiosihteeri. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:ministerivaltiosihteeri.)