Historia:YYA-sopimus
YYA-sopimus
YYA-sopimus |
Määritelmä
ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimus eli sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta oli Neuvostoliiton ja Suomen välinen, 6. huhtikuuta 1948 Moskovassa solmittu, vuoteen 1992 voimassa ollut valtiosopimus
Selite
YYA-sopimus, virallisesti suomeksi Sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta ja venäjäksi Договор о дружбе, сотрудничестве и взаимной помощи, Dogovor o družbe, sotrudnitšestve i vzaimnoi pomoštši, ja ruotsiksi Vänskaps-, samarbets- och biståndsavtalet (lyh. VSB-avtalet) Neuvostoliiton ja Suomen välillä huhtikuussa 1948 solmittu valtiosopimus. Neuvostoliiton johtaja Josif Stalin ehdotti sopimusta Suomen presidentille Juho Kusti Paasikivelle tavoitteenaan saada aikaan vastaava sopimus, jollaisia Neuvostoliitto oli solminut toisen maailmansodan jälkeen miehittämiensä maiden kanssa, joita oltiin muuttamassa kansandemokratioiksi. Moskovassa käydyissä neuvotteluissa ehdotusta muutettiin Paasikiven toivomaan suuntaan, ja sopimuksen keskeiseksi sisällöksi tuli, että Suomi sitoutui puolustamaan aluettaan yksin tai yhdessä Neuvostoliiton kanssa Saksan tai sen liittolaisten hyökkäyksiä vastaan. Neuvostoliiton apu ei kuitenkaan ollut automaattista, vaan se edellytti neuvotteluja. Alun perin sopimus oli voimassa kymmenen vuotta, ja sitä voitaisiin jatkaa. Suomen eduskunta hyväksyi sopimuksen presidentin toivomuksesta huhtikuussa, jolloin se astui voimaan. Paasikiven alkuperäiseen neuvostoliittolaiseen ehdotukseen neuvottelemien muutosten ansioista sopimus ei varsinaisesti sitonut Suomea Neuvostoliittoon samalla tavalla kuin Varsovan liiton maita. Niinpä Suomen ulkopolitiikan tavoitteeksi voitiin jälleen ottaa puolueettomuus. YYA-sopimusta jatkettiin 20 vuodella jo syyskuussa 1955 samassa yhteydessä, kun Porkkalan vuokra-alueen palauttamisesta sovittiin. Seuraavan kerran sopimusta jatkettiin kesällä 1970 ja jälleen 1983, molemmilla kerroilla 20 vuodeksi. Neuvostoliiton geopoliittisen aseman mureneminen vuosina 1989–1991, Saksan jälleenyhdistyminen vuonna 1990 ja Neuvostoliiton itsensä hajoaminen syksyllä 1991 tekivät YYA-sopimuksesta Suomelle ongelmallisen ja ylipäänsä vanhentuneen, ja sopimuksen voimassaolo lakkasi lopullisesti vuonna 1992 Suomen ja Venäjän sovittua asiasta solmittaessa uutta sopimusta Suomen ja Venäjän suhteiden perusteista.
Erikieliset vastineet
VSB-avtalet | ruotsi (svenska) | |
ДСП-договор | venäjä (русский) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Historia:YYA-sopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:YYA-sopimus.)