Taidehistoria:ikoni

    Tieteen termipankista

    ikoni

    Tämä sivu on vielä tarkistamatta
    ikoni
    pyhäinkuva (1. merkitys; vanhahtava ilmaus)
    ikooni (vanhentunut)
    Määritelmä


    1) varhaiskristillisen ja erityisesti itäisen kristillisen kirkon kulttikuva, jonka aihe perustuu kirkon tradition pyhiin teksteihin


    2) yleismerkityksessä kuva
    Selite

    Kristillisen kulttikuvan merkityksessä ikonista voidaan käyttää synonyymiä pyhä kuva, joka viittaa sekä sen teologisesti määriteltyyn asemaan että käyttöyhteyteen jumalanpalvelusesineenä. Tämä ei ole sidoksissa ikonin valmistusteknikaan tai materiaaliin, vaikka yleensä valitaan käsityö ja arvokkaat materiaalit.


    Maalaaminen eri tekniikoin on yleisin tapa valmistaa ikoni. Enkaustiikka ja tempera pohjustetulle puupohjalle ovat vanhimmat käytetyt maalaustekniikat. Öljyvärein kankaalle maalatut ikonit alkoivat vähitellen yleistyä läntisen maalaustaiteen vaikutuksesta 1600-luvulta alkaen. Taideakatemioiden opetusmenetelmät vaikuttivat sekä ikonien tekniikkaan että muotokieleen ja ikonimaalaus oli osa Venäjän taideakatemioiden ja muiden taidekoulujen opetusta 1700-luvun loppupuolella ja etenkin 1800-luvulla. Ikoneja voidaan myös esimerkiksi valaa metallista, kirjoa kankaalle tai tuottaa painokuvina.
    Lisätiedot muinaiskreik. eikon = kuva

    Erikieliset vastineet

    iconenglanti (English)
    εικόναkreikka (ελληνικά)
    icôneranska (français)
    ikonruotsi (svenska)
    Ikonsaksa (Deutsch)
    iконаukraina (українська)
    иконаvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    KemppiH2017, HussoK2011

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:ikoni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:ikoni.)