Taidehistoria:laattakirja

    Tieteen termipankista

    laattakirja | blokkikirja

    Canticum canticorum (Laulujen laulu, Korkea veisu). Lehti laattakirjasta, noin 1469–1470. Saksa, Bayerische Staatsbibliothek München, Xylogr. 31, fol. 4v.
    laattakirja
    blokkikirja
    Määritelmä kirja, joka on painettu ennen irtokirjasintekniikkaa ja jonka jokainen kirjoitettu tai kuvitettu sivu on painettu omalla, puusta kaiverretulla laatallaan
    Selite

    Laattakirjaa valmistettaessa vain paperin toiselle puolelle painetaan, ja paperien tyhjät puolet liimataan yhteen lehdiksi. Lehtiä on yleensä korkeintaan 50.

    Laattakirjojen painotekniikka kehitettiin Kiinassa 800-luvulla. Eurooppaan se levisi 1300-luvulla ja oli kirjapainokäytössä 1400-luvulla etenkin Saksassa ja Alankomaissa. Esimerkiksi köyhäinraamatut painettiin tällä tekniikalla. Muita keskeisiä laattakirjoina julkaistuja tekstejä olivat esimerkiksi Uuden testamentin Ilmestyskirja, Ars Moriendi (Kuolemisen taito, joka tarjosi neuvoja ja ohjeita kuoleman varalle) ja Canticum Canticorum (Laulujen laulu). Sittemmin menetelmää on käytetty kuvakirjoissa ja puupiirrostaiteessa.
    Lisätiedot saks. Block = pölkky, painolaatta

    Erikieliset vastineet

    block bookenglanti (English)
    xylographicaenglanti (English)
    książka blokowapuola (polski)
    incunable xylographiqueranska (français)
    livre xylographiqueranska (français)
    Blockbuchsaksa (Deutsch)
    Holtzschnittbuchsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Konttinen&Laajoki2000

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Taidehistoria:laattakirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:laattakirja.)