Oikeustiede:konserni
konserni
konserni |
Konsernisuhteen perustunnusmerkkinä on osakeomistukseen perustuva ääntenenemmistö, ts. enemmän kuin puolet toisen osakeyhtiön kaikkien osakkeiden tuottamista äänistä. Lisäksi konsernisuhde voi syntyä, jos osakeyhtiöllä muutoin on omistuksen tai sopimuksen perusteella määräämisvalta toisessa yhtiössä ja se saa huomattavan osuuden tämän tuloksesta (ns. taloudellinen etuyhteys). Ääntenenemmistö voi syntyä suoran tai välillisen omistuksen perusteella. Näin ollen, jos emoyhtiö tytäryhtiöineen tai sen tytäryhtiö taikka useammat tytäryhtiöt yhteensä omistavat edellä tarkoitetun määrän jonkin muun yhtiön osakkeista, on myös viimeksi mainittu yhtiön tytäryhtiö. Käytännössä konsernisuhteen olemassaoloa on tarkasteltava tapauskohtaisesti ottaen huomioon kaikkien kysymykseen tulevien tekijöiden yhteisvaikutus ja merkitys kyseisten yhtiöiden, niiden osakkeenomistajien ja velkojien kannalta.
Osakeyhtiölain konsernisäännökset koskevat pääsääntöisesti vain osakeyhtiöitä, kun taas kirjanpitolain lähinnä konsernitilinpäätökseen liittyvät säännökset koskevat kaikkia konserneja niihin kuuluvien yritysten yhteisömuodosta riippumatta. Erityissäännöksiä on olemassa mm. pankkien ja vakuutusyhtiöiden muodostamista konserneista sekä konserniin kuuluvien yritysten toisilleen antaman konserniavustuksen käsittelystä verotuksessa.
Liiketoimintaa harjoittavalla, kokoedellytykset täyttävällä yrityksellä, jolla on määräämisvalta toisessa liiketoimintaa harjoittavassa kirjanpitovelvollisessa yrityksessä, on velvollisuus laatia konsernitilinpäätös. Lisäksi, jos emoyritys on osakeyhtiö, sen tulee omassa toimintakertomuksessaan antaa koko konsernin osalta toimintakertomukseen merkittäväksi säädetyt tiedot. Konsernitilinpäätöksen laatimisvelvollisuus koskee kaikkia yhteisömuotoja, kuten avointa yhtiötä, kommandiittiyhtiötä, osakeyhtiötä, osuuskuntaa, säätiötä ja yhdistystä.
Konsernitilinpäätös laaditaan yhdistelemällä konserniyritysten tuloslaskelmat ja taseet siten, että niistä samalla eliminoidaan konsernin sisäiset liiketoimet, osakeomistukset ja luotot. Konsernitaseessa on lisäksi erotettava omaksi eräkseen vähemmistöosuudet eli ulkopuolisten osakkeenomistajien tytäryhtiöissä omistamia osakkeita vastaava osuus. Tällaisesta konserniyritysten tuloslaskelmien ja taseiden yhdistämisestä käytetään nimitystä konsolidointi.Kirjoittaja: Matti J. Sillanpää
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:konserni. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:konserni.)