Oikeustiede:valituslupa
valituslupakorkein hallinto-oikeus
valituslupa |
Hallinto-oikeuden päätöksestä saa valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Edellytyksestä säädetään hallintovalituksen osalta oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa ja kunnallisvalituksen osalta kuntalaissa. Erityislaissa voidaan kuitenkin säätää, että tietyssä asiaryhmässä valittaminen ei edellytä valituslupaa. Valituslupa voidaan toisaalta säätää edellytettäväksi myös, kun valitetaan muun hallintotuomioistuimen kuin hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Valituslupaa hakiessaan valittajan on perusteltava, miksi valituslupa tulisi myöntää. Korkein hallinto-oikeus tutkii ensin, onko valitusluvan myöntämiselle perusteita. Sen on myönnettävä valituslupa, jos asiassa tarvitaan ennakkopäätös, jos asiassa on tapahtunut ilmeinen virhe tai jos valitusluvan myöntämiseen on muu painava syy. Oikeus ottaa asian ratkaistavakseen vain, jos se myöntää valitusluvan. Muutoin se hylkää valituslupahakemuksen eikä tutki valituksen asiallista sisältöä eikä anna ratkaisua valituksessa esitettyihin vaatimuksiin.
Kirjoittaja: Eeva Attila
Erikieliset vastineet
leave to appeal (Supreme Administrative Court) | englanti (English) | |
besvärstillstånd (högsta förvaltningsdomstolen) | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:valituslupa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:valituslupa.)