Biotekniikka:luonnonmukainen viljely
luonnonmukainen viljely | luomu
luonnonmukainen viljely | |||
luomu |
Määritelmä
Luonnonmukainen tuotanto eli luomu on valvottua maatalous-, eläin-, ja elintarviketuotantoa, jolla pyritään pienentämään ruuantuotannon ympäristövaikutuksia ja parantamaan tuotantoeläinten oloja.
Selite
Luomuviljelyssä vältetään väkilannoitteita ja kasvinsuojeluaineita sekä korostetaan viljelykierron ja eloperäisten lannoitteiden käyttöä. Luonnonmukaisessa eläintuotannossa pyritään mahdollistamaan tuotantoeläinten lajinmukainen käyttäytyminen ja mahdollisimman vähäinen lääkitseminen. Myös rehun on oltava luomutuotettua. Luomuelintarvikkeiden valmistuksessa raaka-aineiden tulee olla pääosin luomutuotantoa ja lisäaineiden käyttöä on rajoitettu. Luomutuotannon vaatimuksista sovitaan EU:ssa yhteisesti ja Suomessa tuotantoa valvovat Evira ja ELY-keskukset.
Erikieliset vastineet
organic agriculture | englanti (English) | |
organisk odling | ruotsi (svenska) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Biotekniikka:luonnonmukainen viljely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Biotekniikka:luonnonmukainen viljely.)