Folkloristiikka:redaktio

Tieteen termipankista

redaktio

redaktio
Määritelmä perinnetekstin toisintojen muodostama alatyyppi
Selite

Saman runo-, satu- tai tarinajuonen tai arvoituksen perussisällön ('tyypin') tms. eri muistiinpanoja (myös samalta perinteentaitajalta saatuja) nimitetään ao. runojen jne. versioiksi tai toisinnoiksi (variant). Virheellistä on väittää: "Olen löytänyt 37 Joukahaisen runoa", po. runon toisintoa.

Toisiaan lähemmin kuin muita muistuttavien toisintojen ryhmää sanotaan redaktioksi ('alatyypiksi'). Voidaan esim. puhua kansainvälisen tarinan suomalaisesta redaktiosta, jos suomalaiset toisinnot selvästi kuuluvat tyypiltään yhteen ja poikkeavat ulkomaisista vastineistaan, tai tietyn runon ilomantsilaisesta tai Perttus-redaktiosta, jos tyypiltään yhteenkuuluvat toisinnot ovat etupäässä Ilomantsista tai Perttusen suvussa säilyneitä. Sen kriteerinä, onko kyseessä kaksi eri runoa, sananlaskua tms. vai saman runon, sananlaskun tms. kaksi eri redaktiota, on vertailunalaisten perinneilmiöiden esiintyminen joko rinnan samoillakin perinteensäilyttäjillä tai kilpailevina, toinen toisensa torjuvina vaihtoehtoina eri perinteensäilyttäjillä.

Käytetyt lähteet

PTT1998–2001

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Folkloristiikka:redaktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:redaktio.)