Folkloristiikka:dynamismi

Tieteen termipankista

dynamismi

dynamismi
Selite

Tutkimushistoriaan kuuluva termi, joka tarkoittaa varhaiskantaista kuvittelua sekä elolliseen että elottomaan liittyvästä persoonattomasta voimasta eli "väestä", joka muuttuu tehoavaksi eli dynaamiseksi olion tai ilmiön aktuaalistuessa, so. huomion syystä tai toisesta kiinnittyessä siihen. Dynamistinen ajattelutapa kuvastuu taikamenettelyjen ja uskomuksellisten kuvittelujen logiikassa eri tavoin. Esineellä tai oliolla, joka sinänsä on väkevä, huomiota herättävä tai erikoinen, joskus myös vaikeasti saatavissa oleva, on erityisen tehokas "väki". Väkikuvittelun avulla voidaan selittää esim. hiilien, rautaesineiden, hautausmaan mullan, karhunhampaiden käyttäminen vaikuttavina taikavälineinä: niissä on tulen, raudan, kalman, karhun väkeä, näiden tehoavaa voimaa. Suomalaisessa riittitekniikassa on monikäyttöisiä taikavälineitä, kuten karhunhammas tai ukonvaaja, jotka on koettu sellaisinaan mahdikkaiksi ja siten moniin eri tarpeisiin soveltuviksi. Toisaalta on olemassa väekkäitä esineitä, jotka ovat arvokkaita jossakin erityistilanteessa niissä ilmenevän ominaisuuden symboleina. Kun nyrjähtänyttä jalkaa parannetaan kietomalla kipeään kohtaan käärmeen tai ankeriaan nahka, ei kyseessä ole pelkästään sinänsä "väekäs" käärme tai ankerias vaan nimenomaan notkeutta edustava eläin, siis eräänlainen symboli, jonka avulla haluttua ominaisuutta pyritään siirtämään tiettyyn kohteeseen.

Dynamistista ajattelutapaa ja nimenomaan käsitystä erityisestä väestä eli manasta (yleisesti käytetty alkuaan melanesialainen nimitys) on pidetty varhemmin yhtenä uskonnon alkumuodoista.

Käytetyt lähteet

PTT1998–2001

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Folkloristiikka:dynamismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Folkloristiikka:dynamismi.)