Oikeustiede:osituksen sovittelu
osituksen sovittelu
osituksen sovittelu |
Sovittelu tulee tyypillisesti kysymykseen silloin, kun puolisoiden varallisuuserot ovat suuret ja kun kaikki omaisuus on peräisin avioliittoa edeltävältä ajalta. Jos tällaisessa tapauksessa avioliitto kestää vain lyhyen aikaa, olisi kohtuutonta, jos puolisoiden omaisuus puolitettaisiin. Täten ositusta voidaan sovitella siten, että kumpikin pitää omaisuutensa eikä varakkaampi maksa tasinkoa. Toinen sovittelun tyyppitilanne on tapaus, jossa avioliitto on kestänyt kymmeniä vuosia ja vain toisella puolisolla on omaisuutta, joka on hankittu avioliiton aikana puolisoiden yhteisin ponnistuksin. Jos tällaisessa tilanteessa puolisoilla on avioehtosopimus, jonka mukaan puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, johtaisi avioehtosopimuksen soveltaminen vähemmän omistavan kannalta kohtuuttomuuteen. Ositusta voidaan tällöin sovitella siten, että avioehtosopimuksesta huolimatta vähemmän omistavalla on ainakin osittain avio-oikeus toisen omaisuuteen.
Osituksen sovittelua on vaadittava joko osituksessa tai osituksen jälkeen osituksen moitekanteella.Kirjoittaja: Pertti Välimäki
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Aarnio&Helin1992, s. 229, KoskeloP1987, SaarenpääA1992, s. 129, VälimäkiP2010, KangasU2013, s. 356, VälimäkiP1995
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:osituksen sovittelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:osituksen sovittelu.)