Oikeustiede:ilmakehän suojelu
ilmakehän suojelu
ilmakehän suojelu |
Ilmakehään kohdistuvat vaikutukset leviävät pilaavan lähteen sijainnista riippumatta valtioiden ja mannerten rajojen yli. Ilmakehään vaikuttaviksi kaasuiksi voidaan laajassa merkityksessä lukea kaikki valtioiden ja mannerten rajat ylittävät kaasut. Suppeassa merkityksessä tällaisiksi kaasuiksi voidaan katsoa ilmaston lämpenemistä aiheuttavat kaasut.
Ilmakehän suojelun lähtökohtana ovat olleet kansainväliset ilmakehään vaikuttavien kaasujen päästämistä koskevat sopimukset. Alueellisessa ilmansuojelussa pyritään ihmiseen ja yhteiskuntaan jokseenkin suoraan kohdistuvien vaikutusten ehkäisyyn tai hallintaan. Ilmakehän suojelussa on kysymys myös otsonikerrosta heikentäviä aineita koskevista rajoituksista. Ilmaston lämpenemiseksi tai kasvihuoneilmiöksi nimetyn muutosprosessin syyksi oletettujen kasvihuonekaasujen vaikutus ihmisiin on epäsuora. Nykytiedon mukaan ilmastonmuutos on pääosin seurausta ihmisen toiminnasta aiheutuvasta ilmakehään päätyvien kasvihuonekaasujen (mm. hiilidioksidi, metaani, fluorihiilivedyt, perfluorihiilivety ja rikkiheksafluoridi) määrän kasvusta. Tämän seurauksena aiheutuu ilmaston lämpenemistä. Otsonikerroksen suojelua koskeva Wienin yleissopimus solmittiin vuonna 1985 ja siihen liittyvä Montrealin pöytäkirja vuonna 1987. Euroopan unionissa on voimassa asetus otsonikerrosta heikentävistä aineista (2009/1005/EY), joka sisältää osin pöytäkirjan vaatimuksia tiukempaa sääntelyä. Yhdistyneiden Kansakuntien ilmastosopimus solmittiin Rio de Janeirossa vuonna 1992 ja se tuli voimaan vuonna 1994. Sopimuksen tavoitteena on puuttua niihin päästölähteisiin, joiden seurauksena aiheutuu ihmisperäistä ilmaston lämpenemistä ja vakiinnuttaa ilmakehän kasvihuonekaasujen määrä turvalliselle tasolle. Sopimusosapuolet hyväksyivät vuonna 1997 Kioton pöytäkirjan, jossa määritellään teollisuusmaille ajalliset ja määrälliset päästövähennysvelvoitteet. Kioton pöytäkirja sisältää ohjauskeinona valtioiden välisen päästökaupan.
Ilmastonmuutoksen hillinnässä EU:n käyttämä keskeinen keino on ollut teollisuuden kasvihuonekaasupäästöjen osalta päästökauppadirektiiviin (2003/87/EY) perustuva päästökauppa. EU:n päästökauppajärjestelmässä päästökauppaa käydään lähinnä yritysten välillä. Ensimmäinen päästökauppadirektiivi hyväksyttiin vuonna 2003 ja direktiivi on pantu Suomessa täytäntöön päästökauppalailla (311/2011).Kirjoittaja: Arto Hietaniemi
Lähikäsitteet
- happamoituminen, kaukokulkeutuminen
- ilmasto-oikeus
- ilmastonmuutos
- kansainvälinen ympäristönsuojeluoikeus
Käytetyt lähteet
HolloE2009, Kuusiniemi&al2013, Hollo&al2011
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:ilmakehän suojelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:ilmakehän suojelu.)