Oikeustiede:jälkivaikutus
jälkivaikutus
jälkivaikutus |
Työehtosopimusmääräyksiä tulee noudattaa niin kauan kuin työehtosopimus on voimassa. Tämän lisäksi eräitä työehtosopimusmääräyksiä on yleensä noudatettava myös työehtosopimuksen voimassaolon jälkeen ns. yleisen jälkivaikutuksen perusteella. Jälkivaikutuksen perusteella työehtosopimuksen voimassaolon päättymisen jälkeen eli sopimuksettomassa tilassa työsuhteen ehdot määräytyvät yhä päättyneen työehtosopimuksen mukaisesti, kunnes uusi työehtosopimus tulee voimaan tai ehdoista on sovittu työnantajan ja työntekijän kesken. Tästä yleisestä jälkivaikutuksesta ei ole säädetty lailla, vaan sitä noudatetaan tavanomaisen oikeuden perusteella. Jälkivaikutus on hyväksytty myös oikeuskäytännössä. Korkein oikeus on useassa ratkaisussaan katsonut, että työehtosopimuksen, muun muassa palkkausperusteita koskevia määräyksiä sovelletaan työehtosopimuksen voimassaoloajan jälkeenkin sopimuksettomassa tilassa (muun muassa KKO 2007:55).
Työehtosopimusmääräysten jälkivaikutus on kuitenkin rajoitettu. Työehtojen eli normimääräysten noudattaminen jatkuu entisellään, mutta työrauhavelvoitetta ei sopimuksettomassa tilassa ole eikä aikaan kohdistu muitakaan työehtosopimuslain mukaisia oikeusvaikutuksia, kuten hyvityssakkoseuraamusta.
Jälkivaikutuksen perusteella ei voida noudattaa niitä työehtosopimusmääräyksiä, jotka ovat lain säännöksiä heikompia, ellei tähän ole laissa annettu nimenomaista kelpuutusta.Kirjoittaja: Jaana Paanetoja
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:jälkivaikutus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:jälkivaikutus.)