Oikeustiede:aikaprioriteettiperiaate (työoikeus)

    Tieteen termipankista

    aikaprioriteettiperiaate (työoikeus)

    aikaprioriteettiperiaate (työoikeus)
    Määritelmä työoikeudessa yleisesti noudatettava periaate, jota käytetään ratkaistaessa samaan ajankohtaan vaikuttavien syiden ja tapahtumien (esimerkiksi poissaoloperusteiden) keskinäistä etusijaa
    Selite

    Aikaprioriteettiperiaatteesta ei ole säädetty, vaan se on kehittynyt ja vakiintunut oikeuskäytännössä. Periaate tulee sovellettavaksi muun muassa selvitettäessä työntekijän oikeutta palkkaan kahdesta eri syystä johtuvan poissaoloperusteen sattuessa päällekkäin. Poissaolon perustetta ja sen vaikutusta arvioidaan ensimmäiseksi alkaneen syyn perusteella. Esimerkiksi työntekijän palkallisen sairausloman aikana alkanut lakko ei keskeytä palkanmaksua. Jos ensimmäisen poissaolon peruste lakkaa, mutta toinen syy jatkuu, arvioidaan poissaoloa ensimmäisen syyn päätyttyä jälkimmäisen perusteella. Korkein oikeus on poikennut aikaprioriteettiperiaatteesta ainakin tapauksessa KKO 1994:30, jossa työntekijän sairausloman aikana oli alkanut lakko, johon työntekijä oli sairauslomastaan huolimatta osallistunut ilmoittautumalla lakkolaiseksi ja toimimalla lakkovahtina. Työntekijälle ei maksettu sairausajanpalkkaa lakon ajalta.

    Aikaprioriteettia käytetään myös viimesijaisena perusteena työehtosopimuslian 4 §:n 3 momentin perusteella arvioitaessa kilpailevien työehtosopimusten välistä etusijaa. Työnantajaa työehtosopimuslain nojalla sitovaa työehtosopimusta ei sovelleta, jos työnantaja on sidottu aikaisempaan, toisin ehdoin tehtyyn työehtosopimukseen.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jaana Paanetoja

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 16.11.2024: Oikeustiede:aikaprioriteettiperiaate (työoikeus). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:aikaprioriteettiperiaate (työoikeus).)