Tähtitiede:Taurus

    Tieteen termipankista

    Taurus | Härkä

    Taurus
    Härkä
    Määritelmä yksi eläinradan tähdistöistä, Oinaan ja Kaksosten välissä
    Selite Jo babylonialaiset tunsivat sen. Kaksoisvirtain kulttuurien kukoistuksen aikana kevättasauspiste sijaitsi Härän tähdistössä. Nykyisin Aurinko näkyy Härän suunnassa touko-kesäkuussa. Suunta, jossa Aurinko on kesäpäivänseisauksen hetkellä, on äskettäin siirtynyt Härän tähdistöön. Suomesta tähdistön voi nähdä elokuun lopulta aina maaliskuulle saakka. Syksyllä se on korkeimmillaan taivaalla aamuyöllä ja keväällä iltaisin.
    Tähtiä
    Härän kirkkain tähti Aldebaran, näkyy Hyadien suunnalla, mutta sen etäisyys on vain noin puolet Hyadien etäisyydestä. Aldebaran on selvästi punertava; se onkin punainen jättiläinen ja myös paljon vanhempi kuin Hyadien joukon verraten nuoret tähdet.

    Elnath sijaitsee Härän ja Ajomiehen rajalla, mutta luetaan kuuluvaksi Härän tähdistöön.

    Tähtijoukkoja
    Härkä on helppo tunnistaa kahdesta avoimesta tähtijoukosta, Hyadeista ja Pleiadeista eli Seulasista.

    Seulasista erottaa melko helposti kuusi tähteä. Joukkoa on kätevintä tarkkailla valovoimaisella kiikarilla, jolla tähtien ympäriltä voi erottaa tähtien valoa heijastavia heijastussumuja. Sumuja on melko vaikea nähdä, mutta valokuissa ne saa helposti esille.

    Hyadit olivat Atlaksen ja Aethran tyttäriä ja Pleiadien sisarpuolia. Hyadit on lähin selvästi yhteenkuuluvien tähtien muodostama avoin joukko. Tähdet ovat muodostuneet suunnilleen samaan aikaan samalla alueella. Olettamalla niiden liikkuvan samaan suuntaan voidaan niiden havaittujen liikeiden perusteella laskea joukon etäisyydeksi noin 40 pc (130 ly).

    Sumuja
    Messier'n luettelon ensimmäinen kohde M1 eli NGC1952 sijaitsee zeta Taurin luoteispuolella. M1 on sumu, jonka laajenemisen perusteella on voitu laskea sen muodostaneen tähtimäisen kohteen noin 800-1000 vuotta sitten. Kiinalaisten aikakirjoista löytyykin merkintä vuonna 1054 havaitusta kirkkaasta valoilmiöstä. Kyseessä on supernovaräjähdyksessä syntynyt laajeneva kaasupilvi. Pilven keskellä on räjähdyksessä jäljelle jäänyt neutronitähti. Itse sumu näkyy jo valovoimaisella kiikarilla tai pienellä kaukoputkella, mutta keskustähden näkemiseen tarvitaan ainakin 30 cm:n kaukoputki.
    Tieteellinen nimi Taurus

    Erikieliset vastineet

    Bullenglanti (English)
    Taurusenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Tähtitiede:Taurus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Taurus.)