Oikeustiede:työvoiman vapaa liikkuvuus

    Tieteen termipankista

    työvoiman vapaa liikkuvuus

    työvoiman vapaa liikkuvuus
    Määritelmä jokaisen Euroopan unionin kansalaisen oikeus liikkua vapaasti EU-alueella työn vuoksi sekä työskennellä ja elää toisessa jäsenvaltiossa niin, että häntä ei syrjitä kansalaisuuden perusteella
    Selite

    Työvoiman vapaa liikkuvuus on yksi Euroopan unionin keskeisistä periaatteista. Siitä on säädetty Euroopan Unionin toimintaa koskevan sopimuksen 45 artiklassa. Työvoiman vapaa liikkuvuus koskee EU- ja ETA-maiden kansalaisia. Näiden maiden kansalaisilla on oikeus olla työnhakijana toisessa EU-maassa, jossa on oikeus työskennellä ilman työlupaa ja asua työnhakijana tai työntekijänä sekä jäädä maahan, kun työsuhde on päättynyt sekä tasa-arvoista kohtelua tämän maan omien kansalaisten kanssa suhteessa työnsaantiin, työoloihin ja sosiaali- ja veroetuuksiin.

    Työvoiman vapaa liikkuvuus koskee myös em. henkilöiden perheenjäseniä. Perheenjäseniä ovat, kansallisuudesta riippumatta, puoliso, rekisteröity kumppani, mikäli vastaanottajana olevan maan lainsäädännössä rekisteröidyt parisuhteet rinnastetaan avioliittoon, alle 21-vuotiaat ja muut huollettavat jälkeläiset sekä huollettavat sukulaiset ylenevässä polvessa, kuten vanhemmat ja isovanhemmat. Perheenjäsenillä on oikeus oleskella samassa maassa.

    Työvoiman vapaata liikkuvuutta koskevan periaatteen nojalla EU-kansalaisella on oikeus saada työvoimatoimistosta samat palvelut kuin maan omilla kansalaisilla. Hänellä on oikeus oleskella toisessa EU-maassa riittävä aika, voidakseen hakea ja saada töitä. Työnhakijaa ei voida määrätä poistumaan maasta, mikäli hän pystyy osoittamaan hakevansa edelleen työtä ja hänellä on todelliset mahdollisuudet päästä työhön.

    EU-kansalaisilla voi myös olla määrättyjä terveydenhuolto- ja sosiaaliturvaetuuksia. Ne siirtyvät, kun he hakevat työtä toisesta EU-maasta. Eri alojen ammattipätevyys tunnustetaan muissa EU-maissa. EU:n sosiaaliturvan koordinointi turvaa kansalaisten sosiaalisia oikeuksia, muutettaessa EU-maasta toiseen tai Islantiin, Liechtensteiniin, Norjaan tai Sveitsiin.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Helena Lamponen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:työvoiman vapaa liikkuvuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työvoiman vapaa liikkuvuus.)