Oikeustiede:päihdeohjelma

    Tieteen termipankista

    päihdeohjelma

    päihdeohjelma
    Määritelmä ohjeistus, jonka avulla työpaikalla pyritään ennaltaehkäisemään ja hallitsemaan alkoholin, huumeiden ja muiden päihdyttävien aineiden aiheuttamia haittoja sekä vähentämään riskikäytöstä aiheutuvia kustannuksia työpaikalle ja terveyshaittoja yksilölle
    Selite

    Päihdeohjelma laaditaan yleensä työnantajan, henkilöstön tai työterveyshuollon tekemästä aloitteesta. Se valmistellaan yhteistyössä henkilöstön kanssa ja käsitellään työsuojelutoimikunnassa tai muussa yhteistoimintamenettelyssä. Päihdeohjelma sisältää tavallisesti ohjeita päihdeongelman ennaltaehkäisemisestä (tiedottaminen, koulutus) sekä ongelman tunnistamisesta ja käsittelemisestä (puheeksiotto, huomautus tai varoitus, hoitoonohjaus). Hoitoonohjauksesta tehtävä sopimus tarkoittaa oikeuskäytännön mukaan sitä, että työnantaja luopuu vetoamasta päihteiden väärinkäyttöön työsuhteen päättämisperusteena siksi ajaksi, kun työntekijä osallistuu hoitoonohjaukseen (ks. myös individuaaliperuste työsopimuksen päättämisen syynä).

    Mikäli työnhakijalle tai työntekijälle on tarkoitus tehdä huumausainetesti, on kirjallisen päihdeohjelman laatiminen työnantajan lakisääteinen velvollisuus (työterveyshuoltolaki).
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Jorma Saloheimo

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:päihdeohjelma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:päihdeohjelma.)