Mikrobiologia:pikapastörointi
pikapastörointi
pikapastörointi |
Määritelmä
nesteiden, yleisimmin maidon, pastöroinnissa käytettävä kuumennusmenetelmä, jossa nesteen lämpötila saavuttaa vähintään 72oC 15 sekunnin ajaksi[1]
Selite
Käsittely tappaa 99,999% (5 logaritmia) mikrobeista. Myös tuberkuloosin aiheuttaja Mycobacterium tuberculosis kuolee käsittelyssä, mutta Q-kuumeen aiheuttaja Coxiella burnetii ei kuole.
Erikieliset vastineet
HTST | englanti (English) | |
flash pasteurization | englanti (English) | |
high-temperature-short-time method | englanti (English) | |
flash-pastörisering | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- UHT, iskukuumennus (vieruskäsite)
- pastörointi (yläkäsite)
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
- ↑ MBS2014
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Mikrobiologia:pikapastörointi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Mikrobiologia:pikapastörointi.)