Kirjallisuudentutkimus:sketsi

    Tieteen termipankista

    sketsi

    sketsi
    Määritelmä


    1) yleensä kestoltaan lyhyt, tavallisesti koominen näytelmällinen esitys tai kuvaelma, joka sisältyy esim. revyyseen tai television viihdeohjelmaan

    2) aiemmin tarkoittanut myös novellin kaltaista mutta juonen ja henkilökuvauksen suhteen vaatimattomampaa suppeaa proosakirjoitusta, joka ilmestyy esim. sanomalehdessä tai aikakauslehdessä
    Selite

    Alun perin sketsimuotoisia esityksiä on esitetty teattereissa. Nykyään sketsejä esitetään myös televisiossa tai erilaisissa tilaisuuksissa. Yleensä sketseissä esiintyy vähintään kaksi näyttelijää. Sketseissä käsitellään usein parodian keinoin erilaisia ajankohtaisia asioita ja ilmiöitä. Amerikkalainen Saturday Night Live -ohjelma on hyvä esimerkki runsaasti sketsejä sisältävästä komediasarjasta.


    Esimerkki kaunokirjallisesta sketsistä on Charles Dickensin varhainen lontoolaiskertomusten kokoelma Sketches by Boz (1836).

    Erikieliset vastineet

    sketch (luo nimityssivu)englanti (English)
    sketch (luo nimityssivu)espanja (español)
    sketch (luo nimityssivu)italia (italiano)
    sketch (luo nimityssivu)ranska (français)
    sketch (luo nimityssivu)ruotsi (svenska)
    Sketch (luo nimityssivu)saksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 16.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:sketsi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:sketsi.)