Kirjallisuudentutkimus:pseudonyymi

    Tieteen termipankista

    pseudonyymi | salanimi

    pseudonyymi
    salanimi
    Määritelmä nimi, jota kirjailija käyttää todellisen nimensä sijasta
    Selite

    Kirjailijat ovat käyttäneet salanimiä antiikin ajoista lähtien. Niihin on turvauduttu milloin yleisön harhauttamiseksi, milloin vainoamisen pelosta, kirjoittajan yhteiskunnallisen aseman vuoksi, oikean nimen yleisyyden vuoksi tai soinnukkaamman nimen saamiseksi. Usein kirjailijat ovat julkaisseet ns. vakavat teokset omalla nimellään, keveämmät salanimellä. Esimerkiksi irlantilaissyntyinen brittirunoilija C. Day Lewis (1904-72) kirjoitti salapoliisitarinoita nimellä Nicholas Blake. 1800-luvulla, jolloin naisten kirjallinen ura ei vielä ollut sosiaalisesti hyväksyttyä oli erittäin tyypillistä, että naiset julkaisivat teoksensa salanimillä, jotka olivat joko miesten nimiä tai sellaisia, joista tekijän sukupuolta ei voinut päätellä.

    Tunnettuja pseudonyymejä ovat esim. Mark Twain (Samuel Langhorne Clemens), George Eliot (Mary Ann Evans), Currer Bell (Charlotte Brontë), Boz (Charles Dickens), George Orwell (Eric Blair), Molière (Jean Baptiste Poquelin), Voltaire (François-Marie Arouet), Comte de Lautréamont (Isidore Ducasse) ja Stendhal (Henri Beyle). Salanimi jää kirjailijanimeksi silloin kun tekijä tunnistettavana tai tunnistamattomana jatkaa kirjoittamistaan sillä (esim. Voltaire). Salanimi eroaa nimimerkistä siinä, että se pyrkii jäljittelemään oikeaa nimeä, kun taas nimimerkki tai taiteilijanimi viittaa selkeämmin tekaistuun rooliin.

    Suomalaisen kirjallisuuden tunnetuin pseudonyymien käyttäjä oli Algot Untola (alun perin Algoth Tietäväinen), joka julkaisi nimillä Maiju Lassila, Irmari Rantamala ja J. I. Vatanen. Johannes Vihtori Peltonen piilotteli kirjailijanimen Johannes Linnankoski takana. Arvid Järnefelt julkaisi romaanit Onnelliset (1916) ja Nuoruuteni muistelmia (1919) Hilja Kahilan nimellä. Paavo Haavikko käytti salanimeä Anders Lieksman julkaistessaan 1976 agenttiromaaninsa Barr-niminen mies. Olli Jalonen puolestaan on hyödyntänyt keskenään anagrammaattisia pseudonyymejä Hanneliina Seret ja Sari Helena Tenni. Pirkko Saisio on julkaissut myös nimillä Jukka Larsson ja Eva Wein.
    Lisätiedot Kreikan pseudonymos=vääräniminen

    Erikieliset vastineet

    pen nameenglanti (English)
    pseudonymenglanti (English)
    pseudonymruotsi (svenska)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, OjalaA

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:pseudonyymi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:pseudonyymi.)