Kirjallisuudentutkimus:kirja

    Tieteen termipankista

    kirja

    kirja
    Määritelmä käsin kirjoitettu, painettu tai elektroninen laajahko kirjallinen teksti
    Selite

    UNESCO:n painotuotteiden tilastointia varten laatima kirjan määritelmä kuuluu seuraavasti: painettu yksittäisjulkaisu, jonka pituus kannet poislukien on vähintään 49 sivua. Kirja on yleisimmässä muodossaan painettu tuote, joka on koottu tavallisesti paperiarkeista ja liitetty yhteen esim. sitomalla. Kirjaksi saatetaan nimittää myös sanataideteoksen osaa. Esimerkiksi John Miltonin eepos Paradise Lost(1667, 1674, Kadotettu paratiisi) jakautuu kahteentoista kirjaan; samoin Raamattu on jaettu kirjoihin.

    Suomen kielen kirja-sanalla on runsaasti vastineita lähisukukielissä. Alun perin kirja lienee merkinnyt piirtoa, merkkiä, kuviota tai koristetta, mistä merkitys on laajentunut tarkoittamaan kirjainmerkkejä ja niistä muodostuvia kokonaisuuksia. Kirjan latinankielinen nimi liber viittaa niinen käyttöön kirjan valmistuksessa. Ensimmäiset tunnetut kirjat laadittiin Egyptissä n. 3000 eKr. papyruskaislasta (Cyperus papyrus) valmistetuille rullille ja Kaksoisvirran maassa savitauluille, vanhimmat kiinalaiset kirjat bambulevyille. Koska paksua papyrusrullaa oli vaikea käsitellä, laajemmat teokset jaettiin useammiksi "kirjoiksi". Vähän-Aasian Pergamonissa kehitettiin pergamentti uudeksi materiaaliksi. Eläinten nahoista muokatulle pergamentille oli mahdollista kirjoittaa molemmin puolin, ja se voitiin kääriä torvelle tai poimuttaa kirjan muotoon. Vähitellen pergamentti syrjäytti papyruksen ja oli länsimaissa yleisin kirjoitusmateriaali 600-luvulta lähtien. Kiinalaiset keksivät 100-luvulla paperin. Länteen paperin valmistustaito tuli n. 750 arabialaisten opittua sen kiinalaisilta sotavangeilta Samarkandissa, mistä taito levisi Etelä-Euroopan maihin vuoden 1000 tienoilla.

    2000-luvulle tultaessa kirjojen julkaisemisessa on tapahtunut nk. digitaalinen vallankumous: elektroniset kirjat, e-kirjat, ovat vakiinnuttamassa paikkaansa perinteisten painotuotteiden rinnalla. Tästä huolimatta painettu kirja on säilyttänyt edelleen johtavan asemansa kirjan julkaisumuotona.
    Lisätiedot Foinikialainen satamakaupunki Byblos oli läheisessä kosketuksessa Egyptiin, toi sieltä papyrusta ja myi sitä kreikkalaisille, jotka käyttivät kirjoitusmateriaalista nimitystä byblos tai biblos. Deminutiivi biblion sai merkityksen kirja, monikkomuoto biblia kirjat.

    Erikieliset vastineet

    bookenglanti (English)
    libroespanja (español)
    libroitalia (italiano)
    codexlatina (Latina)
    liberlatina (Latina)
    volumenlatina (Latina)
    livreranska (français)
    bokruotsi (svenska)
    Buchsaksa (Deutsch)
    книгаvenäjä (русский)
    raamatviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003, EB/book, EkholmK&RepoY2010

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:kirja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kirja.)