Kirjallisuudentutkimus:farssi

Tieteen termipankista

farssi

farssi
Määritelmä hullutteleva, ilveilevä komedia, joka sisältää usein karkeaa alatyylistä huumoria sekä groteskeja tilanteita ja henkilöhahmoja
Selite Farssissa henkilöhahmot ja tilanteet ovat liioiteltuja ja yllättävät, epätodennäköiset ja absurdit tapahtumat tavanomaisia. Juoni on usein mutkikas ja etenee nopeasti. Modernin farssin juuret ovat antiikin miimissä, jossa arkipäivän kommelluksia kuvattiin karkean koomisessa valossa. Farssimaisia aineksia tavataan myös nk. matalan komedian keinoja hyödyntäneissä Aristofaneen ja Plautuksen huvinäytelmissä sekä satyyrinäytelmissä. Selkeämmin omaksi lajikseen farssi alkoi kehittyä Ranskassa viimeistään 1200-luvulla, kun koomisia interludeja ryhdyttiin sijoittamaan uskonnollisten draamojen kohtausten väliin. Espanjassa ja Italiassa farssi oli voimissaan renessanssin aikana. Erityisen suosittu laji oli Ranskassa1400-1500-luvulla, jolloin se lainasi aineksia fabliausta. Keskiajan maineikkain farssi on anonyymin tekijän La Farce de Maître Pathelin (n. 1470, Mestari Patelin). Farssimaisia episodeja sisältyy myös Shakespearen komedioihin - esim. näytelmään The Tempest (1611-12, Myrsky) sekä Ben Jonsonin näytelmiin Volpone, or the Fox (1606, Volpone) ja The Alchemist (1610, Alkemisti). Ranskassa Molière oli ensimmäinen farssin mestari esim. näytelmällään Le Malade imaginaire (1673, Luulosairas). Myöhempiä lajin ranskalaisia edustajia ovat Eugène Labiche ja Georges Feydeau. 1900-luvun merkittävimpiin farssikirjailijoihin kuuluvat englantilaiset Tom Stoppard ja Alan Bennett, ranskalainen Jean Anouilh, unkarilainen Ferenc Molnár ja italialainen nobelkirjailija Dario Fo.

Erikieliset vastineet

farceenglanti (English)
farsaitalia (italiano)
exodiumlatina (Latina)
fabula ridiculalatina (Latina)
farceranska (français)
farsruotsi (svenska)
Farcesaksa (Deutsch)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HosiaisluomaY2003

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kirjallisuudentutkimus:farssi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:farssi.)