Kirjallisuudentutkimus:porvarillinen draama

    Tieteen termipankista

    porvarillinen draama | porvarillinen murhenäytelmä

    porvarillinen draama
    porvarillinen murhenäytelmä
    Määritelmä lähinnä saksalainen ja ranskalainen näytelmätyyppi, jossa käsitellään keskiluokalle ominaisia perhe- ja muita ongelmia
    Selite

    Näytelmät ovat usein sentimentaalisia ja porvarillisia perhearvoja korostavia.

    Saksalaisen porvarillisen draaman uranuurtaja ja tärkein edustaja on Gotthold Ephraim Lessing (1729-81), jonka keskeisiä näytelmiä ovat Miss Sara Sampson (1755) ja Emilia Galotti (1772, suom.). Lessingin tavoitteena oli luoda porvariston teatteri, ts. teatteri tälle taloudellisesti vahvistuvalle mutta poliittisesti vielä voimattomalle yhteiskuntaluokalle. Lessing piti teatteria aikakauden tärkeimpänä joukkomediana, jonka avulla oli mahdollista antaa uutta sisältöä porvariston ajattelulle ja identiteetille. Hänen mukaansa oli luotava nimenomaan porvarillinen murhenäytelmä. Teoksessaan Hamburgische Dramaturgie (1767-69)Lessing kirjoittaa:

    Ruhtinaiden ja sankareiden nimet voivat antaa näytelmälle loistoa ja majesteetillisuutta, mutta liikuttamaan ne eivät kykene lainkaan. Niiden ihmisten onnettomuudet, joiden elämänolot muistuttavat eniten omiamme, pureutuvat luonnollisesti syvimmälle sieluumme; ja jos säälimme kuninkaita, säälimme heissä ihmistä, emme kuningasta. Vaikka heidän säätynsä tekee heidän onnettomuudestaan tärkeämmän, se ei tee siitä kiinnostavampaa.
    Lessingin porvarisdraamoissa korostuu porvariston arvostama perhekeskeinen rakkaus ja moraalinen hyveellisyys. Näiden yleisinhimillisten arvojen merkeissä oli otollista käydä hyökkäykseen aatelistoa vastaan ja osoittaa sen "rappio" ja "moraalittomuus". Ranskalaista porvarillista näytelmää edustavat esim. Denis Diderot'n Le Fils naturel (1757, Avioton poika) ja Le Pére de famille (1758, Perheenisä) sekä Beaumarchaisin La Mére coupable (1792, Syyllinen äiti). Myöhempiin porvarisdraamoihin on luettu esim. englantilaisen John Galsworthyn The Skin Game (1920, Kieroa peliä) ja Loyalties (1922).

    Erikieliset vastineet

    bourgeois dramaenglanti (English)
    drame bourgeoisranska (français)
    borgerligt dramaruotsi (svenska)
    bürgerliches Trauerspielsaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:porvarillinen draama. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:porvarillinen draama.)