Kirjallisuudentutkimus:lied

    Tieteen termipankista

    lied

    lied
    Määritelmä lyyrinen laulusävellys tai laulu
    Selite

    Keskiajalta juontava mm. latinankielisistä hymneistä ja goliardirunoudesta virikkeitä saanut saksalainen lied koostuu yleensä useammasta säännöllistä riimirakennetta noudattavasta säkeistöstä. Liedejä on aikojen kuluessa kirjoitettu ja sävelletty hyvin monentyyppisiä; osa niistä on luettavissa kansanrunouteen, osa taidelyriikkaan.


    Ylivoimaisesti yleisimpiä liedin aiheita ovat rakkaus (esim. rakastavaisten ero tai jälleenkohtaaminen) ja luonto, mutta monet niistä liittyvät myös uskontoon tai kuolemaan. Suuri osa keskiaikaisista liedeistä on luettavissa minnerunouteen. Romantiikan ja impressionismin aikakaudella lied oli erityisen suosittu. Suuriin liedsäveltäjiin kuuluvat itävaltalaiset Franz Schubert (laulusarjat "Die Winterreise", "Die schöne Müllerin" jne.) ja Hugo Wolf sekä saksalaiset Felix Mendelssohn-Bartholdy ja Johannes Brahms. Runoilijoista liedmuotoa ovat menestyksekkäästi hyödyntäneet esim. Heinrich Heine teoksessaan Buch der Lieder (1827, Laulujen kirja), Hoffmann von Fallersleben kokoelmassaan Unpolitische Lieder (1840) ja Christian Morgenstern kokoelmassaan Galgenlieder (1905).
    Lisätiedot Saksan Lied=laulu

    Erikieliset vastineet

    Liedsaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 27.4.2024: Kirjallisuudentutkimus:lied. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:lied.)