Kirjallisuudentutkimus:minnelaulu

    Tieteen termipankista

    minnelaulu

    minnelaulu
    Määritelmä saksalainen lyyrinen ritari- eli hovirunous, laulettavaksi tai lausuttavaksi tarkoitettu 1100-1300-1uvun rakkauslyriikka, jonka kukoistusaikaa olivat vuodet 1190-1220
    Selite

    Arabialaisista lemmenlauluista virikkeitä saaneet minnelaulut henkivät puhdasta ja ihannoivaa rakkautta, uskonnollissävyistä ikinaisellisen (Ewig-Weibliche) ylistystä, joka on sukua Neitsyt Marian palvonnalle. Yleensä ihailun kohteena on naimisissa oleva ylhäinen ja saavuttamattomaksi kuvattu nainen. Naisen ja miehen suhde vertautuu feodalismin ajalle ominaisesti lääninherran ja vasallin suhteeseen. Minnerunous ei yleensä ilmennä yksilöllistä rakkaus- tai muuta kokemusta, vaan on runoilijan ja hänen yleisönsä yhdessä jakamia konventioita noudattavaa roolilyriikkaa. Korkea, palvova minne (hohe Minne) sai kuitenkin rinnalleen alemman, maallisemman minnen (niedere Minne), joka oli osoitettu todelliselle rakastetulle tai vaimolle. Jälkimmäistä edustaa esim. itävaltalaisen Walther von der Vogelweiden (n. 1168 - n. 1230) runo "Unter den Linden" (Lehmusten alla).

    Minnelaulajat lauloivat paitsi rakkaudesta myös uskonnollisista tai poliittisista aiheista. Lauluihin liittyi luonnonkuvausta, viittauksia ajankohtaisiin tapahtumiin kuten ristiretkiin, runoilijan ja hänen mesenaattinsa suhteisiin, joskus valtakunnan tilaankin. Minnelaulun alalajeja ovat lied, Leich ja Spruch. Alun alkaen esittäjät - kuten kuulijatkin- kuuluivat lähinnä ruhtinas- tai aatelissäätyyn, myöhemmin minnerunoilijoihin kuului myös porvarillisia laulajia (Spielleute) ja hengellisen säädyn edustajia. Lauluun liittyi useimmiten viulu- tai harppusäestys. Maineikkaimpia minnelaulajia ovat Walther von der Vogelweiden ohella Wolfram von Eschenhach (n. 1170 -n. 1220), Hartmann von Aue (n. 116o - n. 1210) ja Gottfried von Strassburg (k. n. 1215).
    Lisätiedot Keskiyläsaksan minne=rakkaus

    Erikieliset vastineet

    Minnesangsaksa (Deutsch)

    Käytetyt lähteet

    HosiaisluomaY2003

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:minnelaulu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:minnelaulu.)