Oikeustiede:uusiutuva energia

    Tieteen termipankista

    uusiutuva energia

    uusiutuva energia
    Määritelmä Energialähde, joka palautuu nopeasti osittain tai kokonaan uudelleen hyödynnettäväksi ja jonka varanto ei pitkällä aikavälillä vähene. Uusiutuvia energialähteitä ovat muun muassa vesivoima, aurinkoenergia, tuulivoima ja biokaasu.
    Selite

    Uusiutuva energia juridisen tutkimuksen kohteena on osa energiaoikeutta ja keskittyy energiaoikeuden tavoin tutkimaan uusiutuvan energian tuottamiseen, käyttämiseen ja vaihdantaan liittyvää sääntelyä ja politiikkaa. Uusiutuvan energiaoikeuden erityispiirteinä ovat muun muassa valtioiden uusiutuville energiamuodoille antama tuki esimerkiksi syöttötariffin muodossa, puhtaampien teknologioiden kehittämiseen liittyvä juridiikka sekä eri energiamuodoista seuraavien ympäristövaikutusten keskeinen rooli.

    Tarve vähentää päästöjä ja hillitä ilmastonmuutosta on hitaasti siirtämässä energian tuotantorakenteen painopistettä fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia energiamuotoja. Tämä on kasvattanut uusiutuvan energian roolia energiapolitiikassa, energiamarkkinoilla ja energiaoikeudessa voimakkaasti 2000-luvun alusta lähtien. Esimerkiksi EU:n tavoitteena on lisätä uusiutuvien energiamuotojen osuutta 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Merkittävä osa uusiutuvien energiamuotojen kansallisesta sääntelystä onkin peräisin EU-tasolta.
    Lisätiedot
    Kirjoittajat: Kaisa Huhta ja Kim Talus

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    TalusK2013

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:uusiutuva energia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:uusiutuva energia.)